Vijverhulp: de snelste weg naar een heldere vijver

 

Draadalgen bestrijden: oplossing voor draadalg in de vijver

Draadalg is een vervelende vijverkwaal, die in bijna alle vijvers wel eens voorkomt. Draadalgen zijn draadvormige wieren, die zich gemakkelijk hechten aan de vijverrand, plantmanden en waterplanten. Ze kunnen heel snel groeien en gaan dan grote plakkaten vormen, die zelfs kunnen gaan drijven op de vijver. Op dat moment overwoekeren ze de andere planten en komt het biologisch evenwicht in de vijver in gevaar. Het is daarom erg belangrijk draadalg in een vroeg stadium te herkennen en de juiste tegenmaatregelen te nemen. Op deze pagina lees je, hoe je draadalgen kunt voorkomen en ze snel en eenvoudig kunt verwijderen en bestrijden, zodat ze langdurig uit de vijver wegblijven.
Draadalg begint vrij onschuldig als ragfijne sliertjes die zich aan planten, vijverrand of stenen hechten. Zonder goede behandeling kan het uitgroeien tot een plaag, die de hele vijver aantast en het biologisch evenwicht in de vijver verstoort.

Draadalgen kunnen andere planten belemmeren in hun groei. Het gaat dan vooral om de zuurstofplanten, die volledig overwoekerd kunnen worden.

Neem bij beginnende draadalg daarom direct de juiste maatregelen om deze te verwijderen en te bestrijden.

  Draadalgen in de vijver bestrijden

 

Oorzaak van draadalgen in de vijver

Draadalgen zijn voedselconcurrenten van de gewone zuurstofplanten in de vijver. Wanneer er in een vijver te weinig zuurstofplanten staan om alle voedingsmiddelen uit het water op te nemen, kan draadalg makkelijk de kop opsteken. Toch komt draadalg ook voor in vijvers met zeer veel zuurstofplanten, maar dan in een wat mildere mate. Draadalg in de vijver is te vergelijken met onkruid in een gewone tuin.

Het lastige is, dat draadalg net wat lagere eisen aan zijn groei stelt dan gewone zuurstofplanten. Draadalgen groeien bijvoorbeeld, in tegenstelling tot gewone zuurstofplanten, wel goed in zacht vijverwater. Daarnaast start hun groei in het voorjaar al eerder dan die van de zuurstofplanten; in de herfst groeien ze juist wat langer door. Hierdoor zijn draadalgen in het vroege voorjaar, als de waterplanten moeten gaan uitlopen, in het voordeel. Dit is de reden dat juist in het begin van het vijverseizoen draadalg vaak voorkomt.

 

Draadalgen in de vijver voorkomen en tegengaan

Het beste kun je natuurlijk proberen om groei van draadalgen te voorkomen of tegen te gaan. Door de vijver op een goede manier in te richten en te onderhouden, kun je al veel bereiken.

Zorg voor voldoende zuurstofplanten
Draadalgen en zuurstofplanten zijn voedselconcurrenten. Plaatsen van voldoende zuurstofplanten in de vijver zorgt ervoor, dat deze planten meer voedingsstoffen uit het vijverwater opnemen. De hoeveelheid beschikbare voedingsstoffen voor de algen wordt hierdoor kleiner, en hun groei minder.

Zorg voor een goede waterhardheid
Wanneer de waterhardheid in de vijver te laag is, zullen de zuurstofplanten niet goed groeien. Er blijven dan voedingsstoffen in het vijverwater achter. Dit zijn onder andere stikstofverbindingen, zoals nitraat. Draadalgen zullen in deze situatie juist flink gaan groeien, omdat er ruim voldoende voedingsstoffen voor hen beschikbaar zijn. Daarnaast groeit draadalg, in tegenstelling tot zuurstofplanten, goed in zacht water.

Bladinval beperken
Bladeren die in de herfst in de vijver waaien en niet uit de vijver gehaald worden, zullen op de vijverbodem langzaam vergaan. Hierbij geven zij voedingstoffen af aan het vijverwater, waardoor de groei van draadalgen zal toenemen. Door in het najaar een net over de vijver te spannen, kan dit voorkomen worden.

Niet teveel vissen
Vissen produceren afval en maken daarmee het vijverwater voedselrijker. Wanneer de hoeveelheid afval zo groot wordt dat de zuurstofplanten dit niet meer allemaal kunnen opnemen, zal de groei van draadalgen in de vijver toenemen. Zorg dus, dat het aantal vissen in de vijver niet te groot wordt.

Aanwezige draadalgen verwijderen
Door draadalg in een vroeg stadium zoveel mogelijk met de hand te verwijderen, kan de groei ervan enigszins afgeremd worden.


Draadalgen bestrijden en verwijderen

Wanneer in de vijver eenmaal een flinke hoeveelheid draadalgen aanwezig is, zullen deze niet meer vanzelf verdwijnen. Om de vijver weer op orde te krijgen, is het noodzakelijk de aanwezige draadalg te bestrijden. Het alleen maar handmatig verwijderen van de algen geeft onvoldoende resultaat; de draadalgen zullen blijven terugkeren omdat er algsporen in de vijver achterblijven, die weer snel uitgroeien tot nieuwe algen. Wanneer bestrijding hierbij achterwege blijft, zullen de draadalgen de zuurstofplanten in de vijver gaan overwoekeren waardoor het probleem nog erger wordt.

Draadalgen staan in biologisch opzicht dicht bij gewone waterplanten. Bestrijding is daarom lastig: als er verkeerd of teveel bestrijdingsmiddel gebruikt wordt, kunnen de zuurstofplanten ook aangetast worden. Veel traditionele bestrijdingsmiddelen zijn gebaseerd op een hoge dosis kopersulfaat als werkzame stof. Dit doodt inderdaad de draadalgen, maar tast ook de waterplanten aan. Ook voor de vissen is dit een schadelijke stof. Sommige modernere algbestrijders gebruiken veiligere stoffen. Bestrijdingsmiddelen nemen echter de oorzaak van de draadalg niet weg; het is vooral symptoombestrijding. De achterliggende oorzaak van alggroei in de vijver is altijd grotere voedselrijkheid dan de zuurstofplanten kunnen opnemen.


Goede draadalgbestrijding vindt daarom altijd langs meerdere kanten plaats:

-Verbeteren van de waterhardheid, waardoor de zuurstofplanten beter groeien;
-Handmatig verwijderen van zoveel mogelijk draadalgen;
-Doden van de resterende draadalgen met een moderne algbestrijder;
-Nieuwe algengroei remmen door algensporen te doden.

 

Draadalgen vijver tegengaan  

Bij goede draadalgbestrijding worden niet alleen de algen gedood, maar ook de achterliggende oorzaak van het algenprobleem aangepakt.

Essentieel is het verbeteren van de waterhardheid van de vijver. Daarnaast is het verstandig aanwezige algen eerst zoveel mogelijk met de hand te verwijderen.

Vervolgens kan de vijver behandeld worden met een middel tegen draadalgen, dat de resterende draadalgen en algsporen doodt.

 

De meest effectieve manier van draadalgen in de vijver tegengaan en bestrijden is echter het preventief behandelen van de vijver. Hiermee is de vijver gedurende het hele jaar algenvrij en kan het vervelende klusje van handmatige algenbestrijding achterwege blijven. Een preventieve kuur kan het beste zowel in het voor- als najaar gegeven worden. In deze perioden hebben de algen namelijk een voorsprong op de zuurstofplanten in de vijver.


Draadalg-in-één-pakket

Het vijverhulp Draadalg-in-één-pakket is een goed middel om draadalg effectief en langdurig te bestrijden. Het bestaat uit een waterhardheidverbeteraar (Mineral Clay), die de groei van zuurstofplanten stimuleert en een moderne vloeibare draadalgbestrijder, die de aanwezige algen en algsporen doodt en daarmee de groei van nieuwe algen gedurende enkele maanden sterk remt. Bij juiste dosering is dit middel volkomen veilig voor planten, vissen en andere vijverbewoners.

Met het Draadalg-in-één-pakket worden de draadalgen dus langs meerdere kanten bestreden. In vergelijking met veel andere middelen is het dan ook beduidend effectiever, omdat de achterliggende oorzaak van de draadalg aangepakt wordt. Ook als preventieve kuur in het voor- en najaar is dit middel zeer geschikt.

Dit pakket is in onze webshop verkrijgbaar voor diverse vijverformaten. Op de bestelpagina vind u hierover meer informatie.

Het Draadalg-in-één-pakket is een effectief middel tegen draadalgen, omdat het de achterliggende oorzaak van het probleem aanpakt.

Dit product verhoogt de waterhardheid van de vijver en bestrijdt aanwezige algen en algsporen. Hiermee worden de draadalgen langs meerdere kanten bestreden.

Draadalg-in-Eén is bij juiste dosering 100% veilig voor waterplanten, vissen en andere vijverbewoners.

Het Draadalg-in-één-pakket is verkrijgbaar in onze webshop. U betaalt bij Vijverhulp nooit verzendkosten of andere bijkomende kosten.

 

  Draadalg-in-een-pakket: middel tegen draadalgen in de vijver

 

 

 

 

 

Verder lezen:

Ontwerp & Aanleg vijvers Vijveronderhoud Vijverproblemen oplossen Vijverinrichting Vijverproducten

 

 

 

 

 

 
Volg Vijverhulp op Twitter!
   


 

 

© 2002-2013 Vijverhulp. Niets uit deze website mag zonder schriftelijke toestemming van Vijverhulp worden gekopiëerd, overgenomen of op andere wijze openbaar worden gemaakt.  Vijverhulp, Mineral Clay, GH-Extra, KH-Extra,Pond Biotics, Draadalg-in-één en Zweefalg-in-één zijn geregistreerde merknamen.
Vijverhulp: de snelste weg naar een heldere vijver
Bestel GH-Extra
KH-Extra verhoogt direct de KH-waarde van de vijver en verbetert de groei van zuurstofplanten
Bestel Mineral Clay
Bestel Draadalg-in-Eén
  Bestel Pond Biotics