Vijverhulp: alles over de vijver


  Lees ook: draadalgen bestrijden

Waterplantengroei verbeteren: Mineral Clay

Oorzaken slechte waterplantengroei

Slechte groei van de waterplanten / zuurstofplanten in de vijver wijst meestal op een tekort aan minerale stoffen in het vijverwater. Mineralen, zoals calcium en magnesium, vormen voedingszouten voor zuurstofplanten. Zonder deze stoffen kunnen zuurstofplanten niet groeien. De hoeveelheid mineralen in de vijver wordt aangeduid met de hardheid van het vijverwater (of GH-waarde).

De hoeveelheid mineralen loopt echter in elke vijver geleidelijk terug. Invallende neerslag bevat geen mineralen en zuurstofplanten in de vijver verbruiken mineralen bij hun groei. Hierdoor ontstaat er makkelijk een tekort aan voedingszouten voor de waterplanten. Met name de groei van de zuurstofplanten loopt hierdoor terug.

Om een goede plantengroei te houden in de vijver, is het daarom belangrijk de hoeveelheid mineralen in de vijver regelmatig aan te vullen. Dit kunt u doen met Mineral Clay. Dit product bevat alle mineralen die zuurstofplanten nodig hebben voor hun groei.

Mineral Clay zorgt dat zuurstofplanten kunnen groeien  

Mineral Clay bevat alle mineralen (voedingszouten) die zuurstofplanten nodig hebben voor hun groei. Groeiende zuurstofplanten houden de vijver helder.


De waterpest (Elodea canadensis) op de foto rechts heeft krachtige en diepgroene scheuten ontwikkeld. Hiervoor zijn goede hardheidswaarden noodzakelijk.

  Gezonde waterpest dankzij Mineral Clay

Behalve mineralen, hebben zuurstofplanten ook kooldioxide (CO2) nodig voor hun groei. Probleemvijvers, waarin de zuurstofplanten niet groeien en waarvan het water troebel wordt, hebben vrijwel altijd een gebrek aan Co2. Hetzelfde geldt ook voor nieuwe vijvers. Toediening van CO2 is in deze gevallen noodzakelijk. 

Omdat CO2 een gas is (koolzuur) kan dit niet zomaar aan het vijverwater toegevoegd worden. Hiervoor is een product nodig, waarin de CO2 een vaste vorm heeft: een carbonaat. Dit is een scheikundige verbinding van CO2 met een andere stof. Door dit carbonaat op te lossen in de vijver, voorzie je deze van extra CO2.

Mineral Clay bevat naast mineralen ook carbonaat. Door toediening van carbonaat komt er CO2 beschikbaar in de vijver, waardoor de zuurstofplanten beter kunnen groeien. 

Alle zuurstofplanten hebben mineralen en Co2 nodig voor hun groei  

Alle zuurstofplanten hebben voor hun groei voldoende mineralen (voedingszouten) en CO2 nodig.

Zonder deze stoffen stoppen de zuurstofplanten met groeien en sterven af. De vijver wordt dan gevoelig voor algen en zal snel troebel en groen worden.

Mineral Clay voorziet de vijver van alle benodigde mineralen en CO2.

 

Vijverhulp en Mineral Clay

Mineral Clay wordt door Vijverhulp toegepast in een zeer groot aantal vijvers. Op basis van onze ervaringen raden wij Mineral Clay aan als het meest complete onderhoudsproduct voor tuinvijvers. Mineral Clay is ook zeer geschikt voor gebruik in nieuwe vijvers: het helpt de vijver door de kritieke opstartfase heen. 

In vijvers die behandeld worden met Mineral Clay groeien zuurstofplanten als glanzend fonteinkruid, hoornblad en waterpest veel beter dan in onbehandelde vijvers, waardoor deze vijvers ook aanmerkelijk helderder zijn. 

Mineral Clay is door Vijverhulp zelf ontwikkeld en wordt precies volgens onze voorschriften geproduceerd. De mineralen die in het product verwerkt worden zijn 100% zuiver en niet vervuild met fosfaten, nitraten of stikstof. Mineral Clay is een langdurig werkzame hardheidsverbeteraar.

Op basis van onze jarenlange ervaringen met Nederlandse en Belgische tuinvijvers hebben wij een onderhoudsproduct gemaakt, waarvan de werking exact is afgestemd op de Nederlandse en Belgische omstandigheden. Dit maakt Mineral Clay tot een uniek product vergeleken met andere waterverbeteraars.

Voorbeeld van een vijver die met Mineral Clay wordt behandeld: de zuurstofplanten groeien uitbundig en het water is kraakhelder.

Mineral Clay is een kleiproduct, dat op de vijverbodem geleidelijk oplost en op die manier de zuurstofplanten van de benodige mineralen (voedingszouten) voorziet. Groeiende zuurstofplanten houden de vijver helder.

Mineral Clay is exact afgestemd op de Nederlandse en Belgische omstandigheden in tuinvijvers.

 

Mineral Clay is verkrijgbaar in onze webshop. U betaalt bij Vijverhulp nooit verzendkosten of andere bijkomende kosten.

  Heldere vijver dankzij Mineral Clay

 

Gebruik Mineral Clay

Mineral Clay is een kleiproduct, dat op de bodem van de vijver wordt aangebracht. Hier lost het geleidelijk op in het vijverwater. 
Mineral Clay veroorzaakt daarom geen watertroebeling. Het product werkt langdurig, zodat de hardheid van de vijver gedurende het hele jaar eenvoudig op peil gehouden wordt. Per 5.000 liter water is per jaar 1 kilo Mineral Clay nodig. 

 

Verkrijgbaarheid en prijs

Mineral Clay is in onze webshop verkrijgbaar. Daarnaast kunt u het product kopen bij een geselecteerd aantal waterplantenkwekerijen. 


De prijs per kilo is € 14,95. Naarmate u meer bestelt, geldt een lagere kiloprijs (zie bestelpagina). 

Wij berekenen geen verzendkosten. Verzending is mogelijk naar elk adres in Nederland of België.

Voor bestellingen groter dan 10 kilo kunt u een offerte op maat aanvragen via de link contact

Beste Mineral Clay  
Klik op de banner om naar de productpagina van Mineral Clay te gaan.

 Verder lezen:

Ontwerp & Aanleg vijvers Vijveronderhoud Vijverproblemen oplossen Vijverinrichting Vijverproducten

 

 

 

 

 
   

 

© 2002-2017 Vijverhulp. Niets uit deze website mag zonder schriftelijke toestemming van Vijverhulp worden gekopiëerd, overgenomen of op andere wijze openbaar worden gemaakt.  Vijverhulp, Mineral Clay, GH-Extra, KH-Extra,Pond Biotics, Draadalg-in-één en Zweefalg-in-één zijn geregistreerde merknamen.

Vijverhulp: de snelste weg naar een heldere vijver