Vijverhulp: alles over de vijver


  Maandthema: draadalgen bestrijden

Groei zuurstofplanten verbeteren

Slechte groei zuurstofplanten: oorzaken

Slechte groei van zuurstofplanten in de vijver wijst meestal op een tekort aan minerale stoffen in het vijverwater. Mineralen, zoals calcium en magnesium, vormen voedingszouten voor zuurstofplanten. Zonder deze stoffen kunnen zuurstofplanten en andere waterplanten niet groeien. De hoeveelheid mineralen in de vijver wordt aangeduid met de hardheid van het vijverwater (of GH-waarde).

De hoeveelheid mineralen loopt echter in elke vijver geleidelijk terug. Invallende neerslag bevat geen mineralen en zuurstofplanten in de vijver verbruiken mineralen bij hun groei. Hierdoor wordt het vijverwater te zacht en ontstaat er een tekort aan voedingszouten voor de waterplanten. De groei van de zuurstofplanten loopt hierdoor terug.

Om een goede groei van zuurstofplanten in de vijver te krijgen en te houden, is het daarom noodzakelijk de hoeveelheid mineralen in de vijver regelmatig aan te vullen. Dit kunt u doen met Mineral Clay. Dit product bevat alle mineralen die zuurstofplanten nodig hebben voor hun groei.

Mineral Clay zorgt dat zuurstofplanten kunnen groeien  

Mineral Clay bevat alle mineralen (voedingszouten) die zuurstofplanten nodig hebben voor hun groei. Groeiende zuurstofplanten houden de vijver helder.


De waterpest (Elodea canadensis) op de foto rechts heeft krachtige en diepgroene scheuten ontwikkeld. Hiervoor zijn goede hardheidswaarden noodzakelijk.

  Gezonde waterpest dankzij Mineral Clay

Behalve mineralen, hebben zuurstofplanten ook kooldioxide (CO2) nodig voor hun groei. Probleemvijvers, waarin de zuurstofplanten niet goed groeien en waarvan het water troebel wordt, hebben vrijwel altijd een gebrek aan Co2. Hetzelfde geldt ook voor nieuwe vijvers. Toediening van CO2 is in al deze gevallen noodzakelijk, omdat de zuurstofplanten anders kunnen afsterven.

Omdat CO2 een gas is (koolzuur) kan dit niet zomaar aan het vijverwater toegevoegd worden. Hiervoor is een middel nodig, waarin de CO2 een vaste vorm heeft: een carbonaat. Dit is een verbinding van CO2 met een andere stof. Door dit carbonaat op te lossen in de vijver, voorzie je deze van extra CO2.

Mineral Clay bevat naast mineralen ook carbonaten. Door toediening van carbonaat komt er CO2 beschikbaar in de vijver, waardoor de groei van zuurstofplanten verbetert. 

Alle zuurstofplanten hebben mineralen en Co2 nodig voor hun groei  

Alle zuurstofplanten hebben voor hun groei voldoende mineralen (voedingszouten) en CO2 nodig.

Zonder deze stoffen stoppen de zuurstofplanten met groeien en sterven af. De vijver wordt dan gevoelig voor algen en zal snel troebel en groen worden.

Mineral Clay voorziet de vijver van alle benodigde mineralen en CO2 en helpt zo de groei van zuurstofplanten te verbeteren.

 

Groei zuurstofplanten: Mineral Clay

Mineral Clay is een onderhoudsproduct dat dat de groei van zuurstofplanten verbetert. Dit middel zorgt ervoor, dat de waterhardheid van het vijverwater het hele jaar op het juiste niveau is. Zuurstofplanten in de vijver groeien hierdoor beter. Een vijver waarin de groei van zuurstofplanten slecht is of duidelijk terugloopt, heeft meestal te kampen met een te lage waterhardheid. Mineral Clay verhelpt dit. Hierdoor zal de groei van zuurstofplanten in de vijver verbeteren.

Op basis van onze ervaringen raden wij Mineral Clay aan als het meest complete onderhoudsproduct voor tuinvijvers. Mineral Clay is ook zeer geschikt voor gebruik in nieuwe vijvers: het helpt de vijver door de kritieke opstartfase heen. 

In vijvers die jaarlijks behandeld worden met Mineral Clay groeien zuurstofplanten als glanzend fonteinkruid, hoornblad en waterpest veel beter dan in onbehandelde vijvers, waardoor deze vijvers ook aanmerkelijk helderder zijn. 

Mineral Clay is door Vijverhulp zelf ontwikkeld en wordt precies volgens onze voorschriften geproduceerd. De mineralen die in het product verwerkt worden zijn 100% zuiver en niet vervuild met fosfaten, nitraten of stikstof. Mineral Clay is een langdurig werkzame hardheidsverbeteraar.

Op basis van onze jarenlange ervaringen met Nederlandse en Belgische tuinvijvers hebben wij een onderhoudsproduct gemaakt, waarvan de werking exact is afgestemd op de Nederlandse en Belgische omstandigheden. Dit maakt Mineral Clay tot een uniek product vergeleken met andere waterverbeteraars.

Voorbeeld van een vijver die met Mineral Clay wordt behandeld: de zuurstofplanten groeien uitbundig en het water is kraakhelder.

Mineral Clay is een kleiproduct, dat op de vijverbodem geleidelijk oplost en op die manier de zuurstofplanten van de benodige mineralen (voedingszouten) voorziet. Zuurstofplanten die goed groeien, houden de vijver helder.

Mineral Clay is exact afgestemd op de omstandigheden in Nederlandse en Belgische in tuinvijvers.

Wanneer zuurstofplanten in de vijver slecht groeien, is Mineral Clay het aangewezen product om de vijver mee te behandelen.

Mineral Clay is verkrijgbaar in onze webshop. U betaalt bij Vijverhulp nooit verzendkosten of andere bijkomende kosten.

  Heldere vijver dankzij Mineral Clay

Verkrijgbaarheid en prijs

Mineral Clay is in onze webshop verkrijgbaar. Daarnaast kunt u het product kopen bij een geselecteerd aantal waterplantenkwekerijen. 


De prijs per kilo is € 14,95. Naarmate u meer bestelt, geldt een lagere kiloprijs (zie bestelpagina). 

Wij berekenen geen verzendkosten. Verzending is mogelijk naar elk adres in Nederland of België.

Voor bestellingen groter dan 10 kilo kunt u een offerte op maat aanvragen via de link contact

Beste Mineral Clay  
Klik op de banner om naar de productpagina van Mineral Clay te gaan.

 Verder lezen:

Ontwerp & Aanleg vijvers Vijveronderhoud Vijverproblemen oplossen Vijverinrichting Vijverproducten

 

 

 

 

 
   

 

© 2002-2017 Vijverhulp. Niets uit deze website mag zonder schriftelijke toestemming van Vijverhulp worden gekopiëerd, overgenomen of op andere wijze openbaar worden gemaakt.  Vijverhulp, Mineral Clay, GH-Extra, KH-Extra,Pond Biotics, Draadalg-in-één en Zweefalg-in-één zijn geregistreerde merknamen.

Vijverhulp: de snelste weg naar een heldere vijver