Vijverhulp: alles over de vijver

 

Haal alles uit je vijverfilter

Vijverfilter: hoe en waarom

Een vijverfilter wordt vaak aangeschaft ‘omdat het erbij hoort’. Wanneer je goed weet wat een filter doet en hoe het werkt, kun je een verstandige keus maken en een type filter kiezen dat goed bij jouw vijver past. Wist je dat je een eenvoudig filter ook makkelijk zelf kunt maken?

Biologisch filter voor de vijver  
Een biologisch vijverfilter bestaat uit poreus filtermateriaal waarin bacteriën groeien. Het vijverwater stroom hier doorheen, waarbij kleine vuildeeltjes achterblijven. Deze worden door de bacteriën afgebroken en omgezet in onder andere CO2 (koolzuur).

 

Soorten filters voor de vijver

Filters bestaan grofweg in drie soorten: mechanische, biologische en UVC-filters. De eerste twee zijn meestal samengevoegd.

Biologisch filter optimaliseren

Een biologisch filter werkt pas, als er een bacteriekolonie in het filtermateriaal groeit. Wanneer bijvoorbeeld gebruik wordt gemaakt van schuimmatten, zullen de bacteriën hierin groeien. Dit heeft twee positieve  gevolgen:

Mechanische filtratie wordt beter
Door de groei van de bacteriën worden de gaatjes in het filtermateriaal kleiner. Hierdoor zullen ook zeer kleine vuildeeltjes uit de vijver gefilterd worden en afgebroken worden door de bacteriën.

Biologische filtratie wordt beter
Bacteriën zetten organische afvaldeeltjes uit de vijver om in onder meer CO2 en andere voedingsstoffen voor de waterplanten. Wanneer er een goede bacteriekolonie aanwezig is in het filter, zal deze omzetting efficiënter plaatsvinden. Dit betekent, dat het filter meer afval uit de vijver kan verwerken. Voordeel hiervan is, dat er een kleinere kans is op problemen in de vijver (schuimvorming, algengroei) en dat er meer vissen gehouden kunnen worden in de vijver.

Een filter schoonmaken doet bovenstaande voordelen juist weer teniet. Bij het schoonmaken verdwijnt de bacteriekolonie en moet de aangroei hiervan weer van voor af aan plaatsvinden. Maak een filter daarom het liefst alleen aan het eind van het groeiseizoen schoon.

Zelf een biologisch filter maken

Een biologisch filter is niets anders dan een hoeveelheid poreus filtermateriaal (schuimrubber, lavastenen) waar het vijverwater doorheen stroomt en waarin bacteriën groeien. In een eenvoudige plastic bak kan daarom makkelijk zelf een filter gemaakt worden, dat in werking niet onder hoeft te doen voor een in de winkel gekocht filter.

Een vijverfilter bestaat in zijn simpelste vorm uit een plastic bak waarin poreus materiaal zit. Een eenvoudig biologisch vijverfilter kun je daarom prima zelf maken.
  Zelf een vijverfilter maken

 

UVC-filter

De werking van een UVC-filter is volledig anders dan van een biologisch / mechanisch filter. UVC-filtering betekent, dat het vijverwater langs een speciale UV-lamp wordt geleid. De UV-straling van deze lamp doodt eencellige organismen, zoals zweefalgen. Een UVC-filter is dan ook vooral nuttig bij een vijver die moeilijk op een natuurlijke manier (zuurstofplanten) helder kan blijven.

Nadelen UVC-filter?

Als nadeel van een UVC-filter wordt wel eens genoemd, dat het behalve zweefalgen ook de bacteriën in het vijverwater doodt. Bacteriën die langs de lamp stromen, zullen hierdoor inderdaad gedood worden. De meeste bacteriën in de vijver zweven echter niet los in het water, maar groeien op de diverse oppervlakten zoals de vijverbodem, plantmanden en natuurlijk in het biologisch filter. Deze bacteriën stromen dus nooit langs de lamp. In de praktijk zal een bacteriekolonie in de vijver geen nadeel ondervinden van een UVC-filter.

Werking UVC-filter vijver  
Schematische werking van een UVC-filter voor de vijver. Vijverwater stroomt langs een speciale UV-lamp. Hierdoor worden zweefalgen gedood.

 

UVC-filter optimaliseren

Al het water filteren
Zorg ervoor, dat al het water uit de vijver langs het UVC-filter stroomt. Dit bereik je door de pomp en het uitstroompunt van het filter zover mogelijk uit elkaar te houden.

Lamp regelmatig vervangen
Een UVC-lamp gaat circa één groeiseizoen mee. Daarna brandt de lamp nog wel, maar de hoeveelheid UVC-straling is sterk afgenomen en daarmee de werking van het filter.

Lampbuis regelmatig reinigen
De UVC-lamp zit in het filter in een glazen of kunststof buis. Wanneer hierop aanslag ontstaat (afgestorven algen, kalk), vermindert de werking van het filter. De UV-straling kan het langsstromende vijverwater minder goed bereiken. Maak de lampbuis daarom regelmatig schoon.

 

Bekijk ook:

Hoe werkt een vijverpomp?

Hoe werkt een biologisch filter?

Checklist biologisch filter

Hoe werkt een UVC-filter?

Bacteriën in het biologisch filter

 

 

 

 

 

lijn

 

 

  Top 3 meest bekeken pagina's
terug naar boven
terug naar menu  

 

 

Onderhoudskalender vijver
 

 

 
   

 

© 2002-2024 Vijverhulp. Niets uit deze website mag zonder schriftelijke toestemming van Vijverhulp worden gekopiëerd, overgenomen of op andere wijze openbaar worden gemaakt.  Vijverhulp, Mineral Clay, GH-Extra, KH-Extra, Pond Biotics, Draadalg-in-één en Zweefalg-in-één zijn geregistreerde merknamen.

Vijverhulp: de snelste weg naar een heldere vijver

Ontwerp & Aanleg vijvers Vijveronderhoud Vijverproblemen oplossen Vijverinrichting Vijverproducten