Vijverhulp: alles over de vijver

 

UVC-filtering vijver

Wat is UVC-filtering?

UVC-filtering is een manier van filteren waarbij vijverwater langs een speciale UVC-lamp geleid wordt. Deze lamp doodt de in het water aanwezige zweefalgen, waardoor het vijverwater helder wordt. Deze manier van filteren is dan ook bedoeld voor vijvers die te kampen hebben met groen water als gevolg van zweefalgen.

Vijver met zweefalg: het water is groen en troebel  

Deze vijver heeft last van zweefalg. Het water is groen en troebel, waardoor er niets van het onderwaterleven is te zien.

In een vijver met zweefalg groeien de zuurstofplanten niet of slecht. De vijver kan helder gemaakt worden met een antizweefalgmiddel of met UVC-filtering.

 

Hoe werkt een UVC-filter ?

Bij UVC-filtering is er altijd een pomp aanwezig in de vijver. Hiermee wordt het vijverwater via een slang naar de UVC-unit gepompt. In deze UVC-unit stroomt het water langs een lamp die ultraviolette straling afgeeft. Deze straling doodt de zweefalgen in het water. Via een andere slang stroomt het water weer terug naar de vijver. Een UVC-unit heeft netspanning nodig om te kunnen werken. Het wattage van de lamp loopt voor de meeste tuinvijvers uiteen van 7 tot 55 watt. Een UVC-filter staat buiten de vijver.

Er bestaan ook biologische filters waarin een UVC-lamp is ingebouwd. Ook een combinatie van pomp, biologisch filter en UVC-unit is mogelijk. Voordeel hiervan is dat alle onderdelen in één apparaat zijn ondergebracht.

Deze afbeelding laat de werking van een UVC-filter zien.

Water uit de vijver wordt in het UVC-filter gepompt. Hier stroomt het langs een lamp, die ultraviolette straling afgeeft. Deze straling doodt de zweefalgen. Het water stroomt vervolgens weer terug in de vijver (eventueel via een biologisch filter).

UVC-filtering is vooral geschikt voor vijvers die heel vaak of langdurig last hebben van groen en troebel water als gevolg van zweefalg.

  Werking van een UVC-vijverfilter

 

Voor welke vijvers is een UVC-filter noodzakelijk?

Een goed aangelegde en ingerichte tuinvijver heeft geen UVC-filter nodig om helder te blijven. Via de biologische vijverkringloop houden de zuurstofplanten en de bacteriën de vijver helder.

In veel vijvers wordt het biologisch evenwicht dat de vijver helder houdt echter regelmatig verstoord. De vijver wordt dan groen en troebel, als gevolg van zweefalgen die in de vijver gaan groeien. Vaak kan behandeling met een antizweefalgmiddel zulke vijvers weer eenvoudig helder maken.

Als een vijver echter meerdere keren per jaar groen wordt, of niet meer reageert op een behandeling met een antizweefalgmiddel, is het verstandig een UVC-filter bij de vijver te plaatsen. Hiermee kunnen hardnekkig groene vijvers weer kraakhelder gemaakt worden.

Ook koivijvers worden meestal voorzien van een UVC-filter.

Aanbod en prijzen van UVC-filters

In onze webshop verkopen wij een breed assortiment UVC-filters, geschikt voor vijvers van 5.000 tot 30.000 liter inhoud.
Naast losse UVC-filters tref je ook volledige filtersystemen aan, waarmee je je vijver snel van een volledig filtersysteem voorziet (UVC-filter en biologisch filter).

Vijverhulp rekent nooit verzendkosten of andere bijkomende kosten. De prijs die je in onze webshop ziet, is de prijs die je betaalt.

Voorbeeld van een UVC-filter voor de vijver  

Behandeling met een UVC-filter kan vijvers, die langdurig last hebben van groen en troebel water, weer kraakhelder maken.

In onze webshop vind je een breed assortiment UVC-filters en filtersets voor aantrekkelijke prijzen.

  Door UVC-filtering kan een troebele vijver weer helder worden

 

Bekijk ook:

Hoe werkt een vijverpomp?

Hoe werkt een biologisch filter?

Checklist UVC- filter

Een groene vijver helder maken

 

 

 

 

lijn

 

 

  Top 3 meest bekeken pagina's
terug naar boven
terug naar menu  

 

 

Onderhoudskalender vijver
 

 

 
   

 

© 2002-2024 Vijverhulp. Niets uit deze website mag zonder schriftelijke toestemming van Vijverhulp worden gekopiëerd, overgenomen of op andere wijze openbaar worden gemaakt.  Vijverhulp, Mineral Clay, GH-Extra, KH-Extra, Pond Biotics, Draadalg-in-één en Zweefalg-in-één zijn geregistreerde merknamen.

Vijverhulp: de snelste weg naar een heldere vijver

Ontwerp & Aanleg vijvers Vijveronderhoud Vijverproblemen oplossen Vijverinrichting Vijverproducten