Vijverhulp: alles over de vijver

 

Algen vijver bestrijden

Algen in de vijver

Algen in de vijver is een veel voorkomend vijverprobleem. Wanneer er algen in de vijver groeien, wordt een vijver een stuk minder mooi om te zien. Afhankelijk van het soort algen wordt het vijverwater groen en troebel of er vormen zich grote bossen draadalgen. Behalve dat algen in de vijver lelijk zijn, leiden ze ook tot een verminderde groei van waterplanten. Algen en waterplanten (vooral zuurstofplanten) zijn voedselconcurrenten. Dit betekent, dat in een vijver met algen de waterplanten het minder goed zullen doen. Algen in de vijver verdwijnen vrijwel nooit vanzelf, maar zullen wanneer ze onbehandeld blijven juist steeds harder gaan groeien. Op tijd algen in de vijver bestrijden is daarom belangrijk.

Algen in de vijver: deze vijver heeft last van draadalg. Algen zijn niet alleen lelijk om te zien, maar tasten ook het biologisch evenwicht in de vijver aan. Het tijdig bestrijden van algen in de vijver is daarom erg belangrijk.

De meest voorkomende algen zijn draadalg en zweefalg. Deze twee algsoorten eisen elk een eigen aanpak.

Draadalg vormt lange slierten en overwoekert na verloop van tijd de zuurstofplanten in de vijver.

Zweefalg maakt het vijverwater groen en troebel. De groei van zuurstofplanten in de vijver loopt hierbij sterk terug en al vrij snel zullen deze afsterven.

  Algen vijver bestrijden

Algen in de vijver: oorzaken


Groei van algen in de vijver heeft meestal meerdere oorzaken. Om algen in de vijver succesvol te bestrijden, is het belangrijk eerst naar deze oorzaken van alggroei te kijken:

Te lage waterhardheid
Algen stellen lagere eisen voor hun groei dan zuurstofplanten in de vijver. Van belang is, dat algen goed groeien in een vijver met zacht water. Zuurstofplanten hebben juist hard vijverwater nodig voor hun groei. In elke vijver loopt de waterhardheid door invallende regen geleidelijk terug. Algen in de vijver bestrijden begint daarom altijd met het verhogen van de waterhardheid.

Te weinig zuurstofplanten
Algen en zuurstofplanten zijn voedselconcurrenten. Wanneer in een vijver te weinig zuurstofplanten groeien, zullen algen daarom juist extra hard groeien.

Algen in de vijver bestrijden

Algen in de vijver bestrijden bestaat altijd uit tenminste twee stappen: het doden van de algen met een algbestrijder en het gelijktijdig verhogen van de waterhardheid. Met deze laatste stap wordt de achterliggende oorzaak van de groei van algen weggenomen, waardoor de algen na bestrijding minder snel zullen terugkeren.
Nadat de algen in de vijver gedood zijn en de waterhardheid verhoogd is, kan het nog nodig zijn om extra zuurstofplanten in de vijver te plaatsen.

algen vijver bestrijden - draadalg  

Algen in de vijver herkennen en bestrijden: draadalg

Draadalg in de vijver is vrij eenvoudig te herkennen. Draadalg bestaat uit lange slierten, die op alle mogelijke plekken in de vijver groeien. Onbehandelde draadalg overwoekert na verloop van tijd de zuurstofplanten in de vijver en gaat grote, drijvende plakkaten vormen. In een vijver met draadalg is het water over het algemeen wel helder.

Bestrijden van draadalg in de vijver bestaat uit het verhogen van de waterhardheid en het gebruiken van een draadalgbestrijder.

Het Draadalg-in-één-pakket bevat een middel dat de waterhardheid verhoogt en een vloeibare draadalgbestrijder.

Dit pakket is verkrijgbaar in onze webshop.

 

Algen in de vijver herkennen en bestrijden: zweefalg

Zweefalg is een piepkleine, eencellige algsoort. Zweefalgen maken het vijverwater groen en troebel. In een vijver met zweefalg loopt de plantengroei meestal zeer snel terug. Zweefalg kan zich bovendien zeer snel vermenigvuldigen, vooral bij hogere watertemperaturen. Hierdoor kan een vijver in enkele dagen tijd volledig troebel worden.

Bestrijden van zweefalg in de vijver bestaat uit het verhogen van de waterhardheid en het gebruiken van een zweefalgbestrijder.

Het Zweefalg-in-één-pakket bevat een middel dat de waterhardheid verhoogt en een vloeibare zweefalgbestrijder.

Dit pakket is verkrijgbaar in onze webshop.

  algen vijver bestrijden - zweefalg

 

Bekijk ook:

Draadalgen in de vijver bestrijden

Groene vijver weer helder maken

Draadalgen biologisch bestrijden

Groei van zuurstofplanten verbeteren

 

 

 

lijn

 

 

  Top 3 meest bekeken pagina's
terug naar boven
terug naar menu  

 

 

Onderhoudskalender vijver
 

 

 
   

 

© 2002-2018 Vijverhulp. Niets uit deze website mag zonder schriftelijke toestemming van Vijverhulp worden gekopiëerd, overgenomen of op andere wijze openbaar worden gemaakt.  Vijverhulp, Mineral Clay, GH-Extra, KH-Extra, Pond Biotics, Draadalg-in-één en Zweefalg-in-één zijn geregistreerde merknamen.

Vijverhulp: de snelste weg naar een heldere vijver

Ontwerp & Aanleg vijvers Vijveronderhoud Vijverproblemen oplossen Vijverinrichting Vijverproducten