Vijverhulp: alles over de vijver

 

Draadalg bestrijden | een vijver zonder draadalg

Draadalg is een algsoort die in vrijwel elke vijver wel eens voorkomt. Draadalg groeit vanuit eencellige algsporen en vormt hierbij lange groene algen, die zich vasthechten aan de zuurstofplanten, de vijverwanden en aan andere objecten in de vijver. Na verloop van tijd gaat draadalg drijvende plakkaten vormen in de vijver en raken de waterplanten overwoekerd. Op deze pagina lees je, hoe draadalg bestrijden in zijn werk gaat en hoe je een vijver zonder draadalg kunt krijgen en kunt houden.

draadalg bestrijden en langdurig uit vijver houden  

Draadalg bestrijden: draadalg hecht zich aan waterplanten, de vijverwanden en aan andere voorwerpen.

Met de juiste aanpak kun je draadalg in je vijver bestrijden en de draadalg langdurig uit de vijver houden.

Een vijver zonder draadalg is mogelijk, als je draadalg op de juiste manier bestrijdt en ook de achterliggende oorzaak van de groei van draadalg wegneemt.

 


Groei van draadalg

De groei van draadalg gebeurt op een specifieke manier. Draadalg groeit uit algsporen. Opgedroogde algsporen worden door de wind meegevoerd en komen op deze manier in de vijver terecht. Draadalg uit de vijver houden is daarom ook niet mogelijk. Niet in alle gevallen zal de ingewaaide algspore uitgroeien tot draadalg. Alleen wanneer de omstandigheden in de vijver voor groei van algen goed zijn, zullen de ingewaaide sporen ook echt leiden tot groei van draadalg.

Algsporen kunnen, behalve via de wind, ook op andere manieren in de vijver terechtkomen. Denk hierbij aan waterplanten waaraan wat draadalg zit. Ook hiervoor geldt, dat groei van draadalg pas zal optreden als de omstandigheden in de vijver dit toelaten.

 

Draadalg in de vijver of een vijver zonder draadalg?

Draadalg in de vijver groeit alleen, als de omstandigheden voor de groei van algen gunstig zijn. Dit betekent voedselrijk water en een lage waterhardheid. Wanneer deze omstandigheden zich voordoen, zal er draadalg in je vijver gaan groeien. In een vijver zonder draadalg zijn deze omstandigheden juist afwezig: er is dan juist sprake van voedselarm water en een hoge waterhardheid.

Voedselrijk water
Voedselrijk water ontstaat, wanneer de zuurstofplanten niet alle voedingsstoffen uit het vijverwater opnemen. Draadalg profiteert van deze achterblijvende voedingsstoffen en zal in deze situatie gaan groeien. Je kunt voedselrijk water en daarmee draadalg in de vijver tegengaan, door op het volgende te letten:

-plaats voldoende zuurstofplanten in de vijver;
-houd niet teveel vissen in de vijver, maximaal 25cm vislengte per 1.000 liter water;
-zorg dat er in de herfst zo min mogelijk bladeren in de vijver vallen (vijvernet).

Waterhardheid
Draadalg in de vijver groeit vooral goed bij een lage waterhardheid. De reden hiervan is, dat zuurstofplanten juist minder goed groeien bij een te lage waterhardheid. De zuurstofplanten kunnen door deze verminderde groei niet alle voedingsstoffen uit het water opnemen. Ook hier leiden deze achtergebleven voedingsstoffen tot groei van draadalg in de vijver. Draadalg tegengaan betekent dus zorgen voor een goede waterhardheid.

Een vijver zonder draadalg is dus een vijver met hard vijverwater waarin de zuurstofplanten goed groeien. Hiermee voorkom je, dat het vijverwater te voedselrijk wordt.

Een vijver zonder draadalg. Draadalg zal alleen groeien, als de omstandigheden in de vijver dat toelaten.

Draadalg groeit goed, wanneer het vijverwater voedselrijk is en de zuurstofplanten niet alle voedingsstoffen opnemen.

Groei van draadalg zal daarom vooral optreden in een vijver met te weinig zuurstofplanten en een te lage waterhardheid.

 

  Vijver zonder draadalg

 

Draadalg bestrijden

Draadalg bestrijden bestaat uit een aantal opeenvolgende stappen. Onderstaand vind je het stappenplan, dat je kunt gebruiken bij het bestrijden van draadalg in de vijver:

1. Verwijderen draadalg
Verwijder zoveel mogelijk draadalg uit de vijver. Je kunt dit doen met de hand, of met een borstel op een steel. Hierin blijft de draadalg goed hangen, wat het verwijderen makkelijker maakt.

2. Achtergebleven draadalg en algsporen bestrijden
Achtergebleven draadalg en algsporen in de vijver kun je bestrijden met een vloeibare draadalgbestrijder. Dit middel tegen draadalg beschadigt de celwand van de draadalg en de algsporen, waardoor deze afsterven.

3. Verhogen waterhardheid vijverwater
Verhogen van de waterhardheid van het vijverwater zorgt ervoor, dat de zuurstofplanten in de vijver beter gaan groeien. Hierdoor nemen ze efficiënter de voedingsstoffen uit het vijverwater op. Dit vermindert de groei van draadalg, zodat deze ook op de lange termijn wegblijven uit de vijver. Met het verhogen van de waterhardheid van de vijver neem je de achterliggende oorzaak van de groei van draadalg in je vijver weg.

 

Middel tegen draadalg

Een goed middel tegen draadalg in de vijver is Draadalg-in-één. Dit product bestaat uit een draadalgbestrijder (fosfaatbinder) en een middel om de waterhardheid van het vijverwater te verhogen. De draadalgbestrijder kun je gebruiken om draadalg en algsporen in je vijver te doden. Met de hardheidsverbeteraar verhoog je de waterhardheid van de vijver, waardoor je de achterliggende oorzaak van de groei van draadalg wegneemt.

Draadalg-in-één is een zeer geschikt middel tegen draadalg. Je kunt met dit product snel en goed bovengenoemd stappenplan uitvoeren. In vergelijking met andere middelen tegen draadalg werkt Draadalg-in-één beter en langduriger, omdat het ook werkt tegen de achterliggende oorzaak van de groei van draadalg in de vijver.

Draadalg-in-één is verkrijgbaar in onze webshop. Het product is in vijf verschillende groottes leverbaar, afgestemd op de inhoud van je vijver.

Draadalg-in-één is een middel tegen draadalg in de vijver. Dit product bestrijdt aanwezige draadalg en algsporen. Daarnaast bevat het een middel dat de waterhardheid van het vijverwater verbetert.

Draadalg-in-één werkt langs meerdere kanten. Hierbij wordt ook de achterliggende oorzaak van de groei van draadalg in de vijver weggenomen.

Dit product is verkrijgbaar in onze webshop.

  Draadalg-in-één: middel tegn draadalgen in de vijver

 

 

Bekijk ook:

10 tips tegen draadalg in de vijver

Draadalgen bestrijden: meer informatie

Draadalgen biologisch bestrijden

Een groene vijver helder maken

 

 

 

 

 

lijn

 

 

  Top 3 meest bekeken pagina's
terug naar boven
terug naar menu  

 

 

Onderhoudskalender vijver
 

 

 
   

 

© 2002-2024 Vijverhulp. Niets uit deze website mag zonder schriftelijke toestemming van Vijverhulp worden gekopiëerd, overgenomen of op andere wijze openbaar worden gemaakt.  Vijverhulp, Mineral Clay, GH-Extra, KH-Extra, Pond Biotics, Draadalg-in-één en Zweefalg-in-één zijn geregistreerde merknamen.

Vijverhulp: de snelste weg naar een heldere vijver

Ontwerp & Aanleg vijvers Vijveronderhoud Vijverproblemen oplossen Vijverinrichting Vijverproducten