Vijverhulp: alles over de vijver

 

Draadalgen bestrijden: wat is draadalg en hoe kun je draadalgen verwijderen?

Draadalg is een vervelende vijverkwaal, die in bijna alle vijvers wel eens voorkomt. Draadalgen zijn draadvormige wieren, die zich gemakkelijk hechten aan de vijverrand, plantmanden en waterplanten. Ze kunnen heel snel groeien en gaan dan grote plakkaten vormen, die zelfs kunnen gaan drijven op de vijver. Op dat moment overwoekeren ze de andere planten en komt het biologisch evenwicht in de vijver in gevaar. Het is daarom erg belangrijk draadalg in een vroeg stadium te herkennen en de juiste tegenmaatregelen zoals draadalgen bestrijden te nemen. Deze pagina gaat over draadalg verwijderen en draadalgen bestrijden, zodat ze langdurig uit de vijver wegblijven.Draadalg begint vrij onschuldig als ragfijne sliertjes die zich aan planten, vijverrand of stenen hechten. Zonder goede behandeling kan het uitgroeien tot een plaag, die de hele vijver aantast en het biologisch evenwicht in de vijver verstoort.

Draadalgen kunnen andere planten belemmeren in hun groei. Het gaat dan vooral om de zuurstofplanten, die volledig overwoekerd kunnen worden.

Neem bij beginnende draadalg daarom direct de juiste maatregelen. Draadalg verwijderen en draadalgen bestrijden is noodzakelijk.

Op de afbeelding groeit de draadalg tussen de bladstengels van de waterlelie.

  draadalg in de vijver

 

Draadalgen in de vijver - oorzaken

Draadalgen zijn voedselconcurrenten van de gewone zuurstofplanten in de vijver. Wanneer er in een vijver te weinig zuurstofplanten staan om alle voedingsmiddelen uit het water op te nemen, kan draadalg makkelijk de kop opsteken. Toch komt draadalg ook voor in vijvers met zeer veel zuurstofplanten, maar dan in een wat mildere mate. Draadalg verwijderen is te vergelijken met onkruid verwijderen in een gewone tuin.

Het lastige is, dat draadalg net wat lagere eisen aan zijn groei stelt dan gewone zuurstofplanten. Draadalgen groeien bijvoorbeeld, in tegenstelling tot gewone zuurstofplanten, wel goed in zacht vijverwater. Daarnaast start hun groei in het voorjaar al eerder dan die van de zuurstofplanten; in de herfst groeien ze juist wat langer door. Hierdoor zijn draadalgen in het vroege voorjaar, als de waterplanten moeten gaan uitlopen, in het voordeel. Dit is de reden dat juist in het begin van het vijverseizoen draadalg vaak voorkomt. Bij het draadalgen bestrijden moet je hiermee terdege rekening houden.

 

Draadalgen in de vijver voorkomen en tegengaan

Draadalg voorkomen is uiteraard beter dan draadalg verwijderen of draadalgen bestrijden. Door de vijver op een goede manier in te richten en te onderhouden, kun je al veel bereiken:

 1. Zorg voor voldoende zuurstofplanten
  Draadalgen en zuurstofplanten zijn voedselconcurrenten. Plaatsen van voldoende zuurstofplanten in de vijver zorgt ervoor, dat deze planten meer voedingsstoffen uit het vijverwater opnemen en er minder overblijft voor algen.

 2. Zorg voor een goede waterhardheid
  Wanneer de waterhardheid in de vijver te laag is, zullen de zuurstofplanten niet goed groeien. Er blijven dan voedingsstoffen als stikstofverbindingen en nitraat achter. Draadalgen zullen dan juist flink gaan groeien. Daarnaast groeit draadalg, in tegenstelling tot zuurstofplanten, goed in zacht water.

 3. Bladinval beperken
  Bladeren die in de herfst in de vijver waaien en niet uit de vijver gehaald worden, zullen op de vijverbodem langzaam vergaan. Hierbij geven zij voedingstoffen af aan het vijverwater, waardoor de groei van draadalg zal toenemen. Door een net over de vijver te spannen kan dit voorkomen worden.

 4. Niet teveel vissen
  Vissen produceren afval en maken daarmee het vijverwater voedselrijker. Wanneer de hoeveelheid afval zo groot wordt dat de zuurstofplanten dit niet meer allemaal kunnen opnemen, zal de groei van draadalgen in de vijver toenemen.

 5. Aanwezige draadalgen verwijderen
  Draadalgen verwijderen met de hand in een vroeg stadium, zorgt dat de groei ervan enigszins afgeremd wordt.

 

Draadalgen bestrijden: altijd langs meerdere kanten

Wanneer in de vijver eenmaal een flinke hoeveelheid draadalgen aanwezig is, zullen deze niet meer vanzelf verdwijnen. Om de vijver weer op orde te krijgen, is het noodzakelijk de aanwezige draadalg te bestrijden. Het alleen maar handmatig draadalg verwijderen geeft onvoldoende resultaat; de draadalgen zullen blijven terugkeren omdat er algsporen in de vijver achterblijven, die weer snel uitgroeien tot nieuwe algen. Handmatig draadalg verwijderen is in dit geval niet effectief. Wanneer je in deze situatie niet start met draadalgen bestrijden, zullen de draadalgen de zuurstofplanten in de vijver gaan overwoekeren.

Draadalgen staan in biologisch opzicht dicht bij gewone waterplanten. Draadalgen bestrijden is daarom lastig: als er verkeerd of teveel bestrijdingsmiddel gebruikt wordt, kunnen de zuurstofplanten ook aangetast worden. Veel traditionele bestrijdingsmiddelen zijn gebaseerd op alleen een hoge dosis kopersulfaat als werkzame stof. Dit doodt inderdaad de draadalgen, maar tast ook de waterplanten aan. Modernere middelen voor draadalgen bestrijden gebruiken veiligere stoffen. Bestrijdingsmiddelen nemen echter de oorzaak van de draadalg niet weg; het is vooral symptoombestrijding. De achterliggende oorzaak van alggroei in de vijver is altijd grotere voedselrijkheid dan de zuurstofplanten kunnen opnemen. Deze achterliggende oorzaak wordt uiteraard ook niet weggenomen met handmatig draadalg verwijderen.


Draadalgen bestrijden op een goede manier vindt daarom altijd langs meerdere kanten plaats:

 • Verbeteren van de waterhardheid, waardoor de zuurstofplanten beter groeien;
 • Draadalg verwijderen met de hand;
 • Doden van de resterende draadalgen met een moderne algbestrijder;
 • Nieuwe algengroei remmen door algensporen te doden.         


Draadalg verwijderen en voorkomen

 

Draadalg verwijderen met de hand?  

Een goede manier van draadalgen bestrijden is niet alleen het doden van de algen, maar ook de achterliggende oorzaak van het algenprobleem aangepakken.

Essentieel is het verbeteren van de waterhardheid van de vijver. Vervolgens kunt u zoveel mogelijk draadalg verwijderen met de hand.

Na het draadalg verwijderen kan de vijver behandeld worden met een middel tegen draadalgen, dat de resterende draadalgen en algsporen doodt.

Alleen met de hand draadalg verwijderen is niet effectief. De meest effectieve manier van draadalgen in de vijver tegengaan en bestrijden is het preventief behandelen van de vijver. Hiermee is de vijver gedurende het hele jaar algenvrij en kan het vervelende klusje van handmatig draadalg verwijderen achterwege blijven. Een preventieve kuur kan het beste zowel in het voor- als najaar gegeven worden. In deze perioden hebben de algen namelijk een voorsprong op de zuurstofplanten in de vijver.

 

Draadalgen bestrijden: Draadalg-in-één-pakket

Het vijverhulp Draadalg-in-één-pakket is een goed middel om draadalg effectief en langdurig te bestrijden. Het bestaat uit een waterhardheidverbeteraar (Mineral Clay), die de groei van zuurstofplanten stimuleert en een moderne draadalgbestrijder, die de aanwezige algen en algsporen doodt en daarmee de groei van nieuwe algen gedurende een tijd sterk remt. Bij juiste dosering is dit middel volkomen veilig voor planten, vissen en andere vijverbewoners.

Met het Draadalg-in-één-pakket worden de draadalgen dus langs meerdere kanten bestreden. In vergelijking met veel andere middelen is het dan ook beduidend effectiever, omdat de achterliggende oorzaak van de draadalg aangepakt wordt. Ook als preventieve kuur in het voor- en najaar is dit middel zeer geschikt.

Dit pakket is in onze webshop verkrijgbaar voor diverse vijverformaten. Op de productpagina vindt je hierover meer informatie.

Met het Draadalg-in-één-pakket kun je effectief draadalgen bestrijden, omdat dit product ook het de achterliggende oorzaak van het probleem aanpakt. Dit is uiteraard veel effectiever dan steeds handmatig draadalg verwijderen.

Draadalg-in-één verhoogt de waterhardheid van de vijver en bestrijdt aanwezige algen en algsporen. Hiermee vindt het draadalgen bestrijden langs meerdere kanten plaats.

Draadalg-in-één is bij juiste dosering 100% veilig voor waterplanten, vissen en andere vijverbewoners.

Het Draadalg-in-één-pakket is verkrijgbaar in onze webshop voor diverse vijverformaten. Je betaalt bij Vijverhulp nooit verzendkosten of andere bijkomende kosten.

 

  Draadalg-in-een: middel tegen draadalgen

 

Bekijk ook:

Draadalgen bestrijden: 10 handige tips

Middel tegen draadalg

Draadalgen herkennen

Draadalgen biologisch bestrijden

 

 

 

 

 

 

lijn

 

 

  Top 3 meest bekeken pagina's
terug naar boven
terug naar menu  

 

 

Onderhoudskalender vijver
 

 

 
   

 

© 2002-2024 Vijverhulp. Niets uit deze website mag zonder schriftelijke toestemming van Vijverhulp worden gekopiëerd, overgenomen of op andere wijze openbaar worden gemaakt.  Vijverhulp, Mineral Clay, GH-Extra, KH-Extra, Pond Biotics, Draadalg-in-één en Zweefalg-in-één zijn geregistreerde merknamen.

Vijverhulp: de snelste weg naar een heldere vijver

Ontwerp & Aanleg vijvers Vijveronderhoud Vijverproblemen oplossen Vijverinrichting Vijverproducten