Vijverhulp: alles over de vijver

 

Draadalgen biologisch bestrijden

Draadalgen komen in bijna elke vijver voor. Draadalg ontstaat, zodra er voedingsstoffen in het vijverwater achterblijven. Wanneer de in de vijver aanwezige zuurstofplanten niet alle voedingsstoffen gebruiken voor hun groei, kunnen er in de vijver daarom draadalgen gaan groeien.

Wanneer draadalg de overhand krijgt en de vijver gaat overwoekeren, wordt draadalgen bestrijden noodzakelijk. Draadalg bestrijden kan met behulp van een bestrijdingsmiddel, maar draadalgen biologisch bestrijden is ook mogelijk. Deze pagina gaat over het biologisch bestrijden van draadalg in de vijver. Je vindt hiervoor een duidelijk stappenplan. Hoe reguliere bestrijding van draadalgen verloopt, kun je hier bekijken.

Draadalgen biologisch bestrijden  

Draadalgen komen in bijna alle vijvers voor. Zuurstofplanten en draadalgen zijn voedselconcurrenten.

Door te zorgen voor een goede groei van zuurstofplanten in de vijver, kunnen draadalgen voorkomen worden.

Wanneer er in de vijver echter toch te veel draadalg groeit, moet worden overgegaan op draadalgen biologisch bestrijden.

 

Draadalgen in de vijver

Draadalgen en zuurstofplanten zijn voedselconcurrenten. Voor hun groei hebben ze beide ongeveer dezelfde voedingsstoffen nodig. Dat betekent, dat wanneer de zuurstofplanten in de vijver niet alle voedingsstoffen uit het vijverwater opnemen, draadalg kan gaan groeien. Andersom betekent dit, dat door te zorgen voor voldoende zuurstofplanten de groei van draadalgen in de vijver beperkt blijft.

Draadalg stelt echter lagere eisen aan zijn omgeving dan zuurstofplanten. Draadalgen groeien ook in zacht vijverwater, terwijl zuurstofplanten voor hun groei een hoge waterhardheid nodig hebben. Hierdoor zal draadalg in een vijver met zacht water sneller gaan groeien en woekeren. In een dergelijke vijver zal draadalg verwijderen en draadalgen bestrijden dus sneller en vaker aan de orde zijn.

Hieruit blijkt, dat zorgen voor een goede waterhardheid de eerste stap is die u kunt nemen om groei van draadalgen tegen te gaan. Een goede waterhardheid zorgt voor goede groei van zuurstofplanten in de vijver; een goede groei van zuurstofplanten vermindert de groei van draadalgen en zorgt er dus voor dat draadalgen bestrijden minder snel noodzakelijk is.

Draadalgen bestrijden - stappenplan en biologisch middel tegen draadalg

Wanneer in een vijver toch te veel draadalg groeit, is het zaak om snel over te gaan tot draadalgen bestrijden. Als de draadalgen eenmaal de overhand hebben, verstikken ze de zuurstofplanten in hun groei en zal na korte tijd de hele vijver vergeven zijn van draadalg. Draadalg bestrijden is dan niet alleen noodzakelijk om de vijver mooi te houden, maar ook om te zorgen dat het totale biologisch evenwicht in de vijver geen gevaar loopt.

Draadalgen biologisch bestrijden verloopt volgens dit stappenplan:

  • Draadalgen verwijderen: verwijder zoveel mogelijk draadalg met de hand, een borstel of een kleine hark.
  • Waterhardheid van de vijver verhogen: dit zorgt voor een betere groei van de zuurstofplanten. Hierdoor wordt de groei van draadalgen geremd.
  • Achtergebleven draadalgen en algsporen doden met een biologisch middel tegen draadalg.

Draadalgen bestrijden begint altijd met draadalgen verwijderen. Dit is echter niet voldoende. Ook de andere twee stappen uit het stappenplan moeten worden uitgevoerd.

Wanneer draadalgen alleen handmatig verwijderd worden, blijven er altijd algsporen achter in de vijver. Deze groeien weer snel uit tot nieuwe algen.

Naast draadalg verwijderen is het daarom noodzakelijk draadalg te bestrijden met een biologisch middel tegen draadalgen.

  Stappenplan draadalgen biologisch bestrijden

Een biologisch middel tegen draadalg werkt vrijwel altijd op basis van een lokale aanpassing van de pH-waarde van het vijverwater. Hierbij wordt het water rondom de draadalgen tijdelijk zuur gemaakt, waardoor de draadalg en de algsporen afsterven.

 

Biologisch Draadalg-in-één-pakket

Dit pakket, gericht op het biologisch bestrijden van draadalgen, bestaat uit twee producten. Het eerste is een middel om de waterhardheid te verhogen (Mineral Clay), het tweede is een middel voor biologische bestrijding van draadalg. Met dit pakket kun je alle stappen zetten voor het biologisch bestrijden van draadalgen, zoals in het stappenplan hierboven beschreven.

Biologisch middel tegen draadalgen  

Biologisch Draadalg-in-één-pakket

Draadalgen biologisch bestrijden: met dit pakket verhoog je de waterhardheid van de vijver en dood je in de vijver aanwezige draadalgen en algsporen. Dit pakket is 100% biologisch.

Dit pakket is in verschillende groottes verkrijgbaar in onze webshop. Het pakket is voorzien van een duidelijke Nederlandse handleiding.

Met dit pakket kun je alle stappen uit het bovengenoemde stappenplan uitvoeren.

 

Bekijk ook:

Draadalgen bestrijden: 10 handige tips

Biologisch middel tegen draadalg

Draadalgen herkennen

Draadalgen bestrijden

 

 

 

 

lijn

 

 

  Top 3 meest bekeken pagina's
terug naar boven
terug naar menu  

 

 

Onderhoudskalender vijver
 

 

 
   

 

© 2002-2022 Vijverhulp. Niets uit deze website mag zonder schriftelijke toestemming van Vijverhulp worden gekopiëerd, overgenomen of op andere wijze openbaar worden gemaakt.  Vijverhulp, Mineral Clay, GH-Extra, KH-Extra, Pond Biotics, Draadalg-in-één en Zweefalg-in-één zijn geregistreerde merknamen.

Vijverhulp: de snelste weg naar een heldere vijver

Ontwerp & Aanleg vijvers Vijveronderhoud Vijverproblemen oplossen Vijverinrichting Vijverproducten