Vijverhulp: alles over de vijver

 

Draadalgen in de vijver bestrijden: 10 praktische tips

Draadalgen voorkomen

Om draadalgen in de vijver te voorkomen, kun je het volgende doen:

1) Zuurstofplanten
Zorg ervoor, dat je genoeg zuurstofplanten in je vijver zet. Draadalgen en zuurstofplanten zijn voedselconcurrenten. Hoe meer voedingsstoffen de zuurstofplanten uit het vijverwater opnemen, des te minder blijft er achter voor alggroei.

2) Waterhardheid op peil brengen en houden
Draadalgen groeien goed in zacht vijverwater, zuurstofplanten niet. Wanneer het water in je vijver te zacht is, zullen vooral de draadalgen het goed doen. Zorg er daarom voor, dat je minstens eenmaal per jaar de waterhardheid op peil brengt met Mineral Clay.

3) Verwijderen van draadalgen
Controleer je vijver regelmatig op draadalgen. Probeer beginnende alggroei direct tegen te gaan door zoveel mogelijk jonge algen uit het water te verwijderen.

4) Vijverwater: niet te voedselrijk
Probeer je vijverwater in het najaar zo schoon mogelijk te houden. Invallende bladeren die je niet uit de vijver verwijdert, vergaan langzaam en maken daarbij het vijverwater voedselrijker. Het gevolg is dat draadalgen het voorjaar daarna makkelijker gaan groeien.

5) Niet teveel vissen
Vissen produceren afval en maken op die manier het vijverwater voedselrijker. Wanneer er teveel vissen in de vijver zitten, kan dit leiden tot overmatige groei van draadalgen. Zor daarom dat het aantal vissen binnen de perken blijft.

Draadalgen in de vijver bestrijden - praktische tips  

Wanneer de groei van draadalgen in de vijver al zo ver gevorderd is als op de foto, zul je ze moeten gaan bestrijden. Effectieve draadalgbestrijding bestaat uit:

-Doden van de aanwezige algen en algsporen
-Verhogen van de waterhardheid
-Eventueel extra waterplanten plaatsen

Een draadalgbestrijder die alleen maar de aanwezige algen doodt, heeft meestal maar zeer beperkt resultaat.

Poedervormige draadalgbestrijders geven over het algemeen nauwelijks resultaat.

 

Draadalgen bestrijden

Wanneer in de vijver de draadalgen zo hard groeien dat handmatig verwijderen geen of weinig effect meer heeft, zul je over moeten gaan op het bestrijden ervan. Wanneer je alleen de draadalgen doodt en niets doet aan de achterliggende oorzaak (meestal te lage waterhardheid), zal het effect van een behandeling met een bestrijdingsmiddel van korte duur zijn.

1) Aanwezige draadalgen zoveel mogelijk met de hand of een borstel verwijderen
Haal zoveel mogelijk draadalgen uit de vijver. De algen die verwijderd zijn, kunnen in elk geval niet zorgen voor nieuwe alggroei via de algsporen.

2) Achtergebleven draadalgen en algsporen bestrijden
Bestrijd de in de vijver achtergebleven draadalgen en algsporen met een algenbestrijdingsmiddel. Gebruik hiervoor een moderne, fosfaatbindende algbestrijder; dit geeft het beste resultaat.

3) Verhogen waterhardheid
Gelijktijdig met het bestrijden van de algen moet de waterhardheid van de vijver verhoogd worden. Dit zorgt ervoor, dat de zuurstofplanten in de vijver beter gaan groeien. Hierdoor blijven er minder voedingsstoffen voor nieuwe draadalggroei achter.

4) Extra zuurstofplanten
Eventueel kun je, na behandeling met een middel tegen draadalgen en het verhogen van de waterhardheid, extra zuurstofplanten in de vijver zetten.

5) Draadalg-in-Eén gebruiken
Dit is eigenlijk een herhaling van tip 2) en 3) hierboven. Met Draadalg-in-Eén bestrijd je aanwezige algen en verhoog je tegelijkertijd de waterhardheid.

 

Draadalg-in-Eén

Draadalg-in-Eén is een gecombineerd product. Het doodt de in de vijver aanwezige draadalgen en algsporen en verbetert tegelijkertijd de waterhardheid van het vijverwater. Hierdoor heeft dit product een langdurig effect.

Draadalg-in-Eén is een algbestrijder, die gericht is op langdurig resultaat. Daarom bevat het product een middel om draadalgen en algsporen te doden, maar ook een middel om de waterhardheid van de vijver te verhogen.

Hierdoor kunnen de zuurstofplanten in de vijver beter groeien, waardoor zij effectiever alle voedingsstoffen uit het vijverwater zullen opnemen. Hierdoor wordt terugkeer van de alggroei op een natuurlijke manier geremd.

Dit product is verkrijgbaar in onze webshop.

  Middel tegen draadalgen in vijver

 

Bekijk ook:

Draadalgen bestrijden: aanpak

Middel tegen draadalg

Draadalgen herkennen

Draadalgen biologisch bestrijden

Een vijver zonder draadalg, kan dat?

 

 

 

lijn

 

 

  Top 3 meest bekeken pagina's
terug naar boven
terug naar menu  

 

 

Onderhoudskalender vijver
 

 

 
   

 

© 2002-2022 Vijverhulp. Niets uit deze website mag zonder schriftelijke toestemming van Vijverhulp worden gekopiëerd, overgenomen of op andere wijze openbaar worden gemaakt.  Vijverhulp, Mineral Clay, GH-Extra, KH-Extra, Pond Biotics, Draadalg-in-één en Zweefalg-in-één zijn geregistreerde merknamen.

Vijverhulp: de snelste weg naar een heldere vijver

Ontwerp & Aanleg vijvers Vijveronderhoud Vijverproblemen oplossen Vijverinrichting Vijverproducten