Vijverhulp: alles over de vijver

 

Groei zuurstofplanten verbeteren

Slechte groei zuurstofplanten: oorzaken

Slechte groei van zuurstofplanten in de vijver wijst meestal op een tekort aan minerale stoffen in het vijverwater. Mineralen, zoals calcium en magnesium, vormen voedingszouten voor zuurstofplanten. Zonder deze stoffen kunnen zuurstofplanten en andere waterplanten niet groeien. De hoeveelheid mineralen in de vijver wordt aangeduid met de hardheid van het vijverwater (of GH-waarde).

De hoeveelheid mineralen loopt echter in elke vijver geleidelijk terug. Invallende neerslag bevat namelijk geen mineralen. Daarnaast verbruiken zuurstofplanten in de vijver mineralen bij hun groei. Hierdoor wordt het vijverwater te zacht en ontstaat er een tekort aan voedingszouten voor de waterplanten. De groei van de zuurstofplanten loopt hierdoor terug en uiteindelijk sterven de planten zelfs af.

Om een goede groei van zuurstofplanten in de vijver te krijgen en te houden, is het daarom noodzakelijk de hoeveelheid mineralen in de vijver regelmatig aan te vullen. Dit kun je doen met Mineral Clay. Dit product bevat alle mineralen die zuurstofplanten nodig hebben voor hun groei.

Mineral Clay zorgt dat zuurstofplanten kunnen groeien  

Mineral Clay bevat alle mineralen (voedingszouten) die zuurstofplanten nodig hebben voor hun groei. Groeiende zuurstofplanten houden de vijver helder.


De waterpest (Elodea canadensis) op de foto rechts heeft krachtige en diepgroene scheuten ontwikkeld. Hiervoor moet het water waarin de plant groeit, voldoende hard zijn.

  Gezonde waterpest dankzij Mineral Clay

Behalve mineralen, hebben zuurstofplanten ook kooldioxide (CO2) nodig voor hun groei. Probleemvijvers, waarin de zuurstofplanten niet goed groeien en waarvan het water troebel wordt, hebben vrijwel altijd een gebrek aan CO2. Hetzelfde geldt ook voor nieuwe vijvers. Toediening van CO2 is in al deze gevallen noodzakelijk, omdat de zuurstofplanten anders zullen afsterven.

CO2 is een gas (koolzuur). Je kunt dit dus niet zomaar aan het vijverwater toegevoegen. Hiervoor is een middel nodig, waarin de CO2 een vaste vorm heeft, een zogenaamd carbonaat. Dit is een verbinding van CO2 met een andere stof. Door dit carbonaat op te lossen in de vijver, voorzie je het vijverwater van extra CO2.

Mineral Clay bevat naast mineralen ook carbonaten. Door toediening van carbonaat komt er CO2 beschikbaar in de vijver. Hierdoor verbetert de groei van zuurstofplanten. 

Alle zuurstofplanten hebben mineralen en Co2 nodig voor hun groei  

Alle zuurstofplanten hebben voor hun groei voldoende mineralen (voedingszouten) en CO2 nodig.

Zonder deze stoffen stoppen de zuurstofplanten met groeien en sterven af. De vijver wordt dan gevoelig voor algen en zal snel troebel en groen worden.

Mineral Clay voorziet de vijver van alle benodigde mineralen en CO2 en helpt zo de groei van zuurstofplanten te verbeteren.

 

Groei zuurstofplanten: Mineral Clay

Mineral Clay is een onderhoudsproduct dat dat de groei van zuurstofplanten verbetert. Dit middel zorgt ervoor, dat de waterhardheid van het vijverwater het hele jaar op het juiste niveau is. Zuurstofplanten in de vijver groeien hierdoor beter. Een vijver waarin de groei van zuurstofplanten slecht is of duidelijk terugloopt, heeft meestal te kampen met een te lage waterhardheid. Mineral Clay verhelpt dit. Hierdoor zal de groei van zuurstofplanten in de vijver verbeteren.

Mineral Clay is ook zeer geschikt voor gebruik in nieuwe vijvers: het helpt de vijver door de kritieke opstartfase heen. 

In vijvers die jaarlijks behandeld worden met Mineral Clay groeien zuurstofplanten als glanzend fonteinkruid, hoornblad en waterpest veel beter dan in onbehandelde vijvers. Hierdoor zijn deze vijvers ook aanmerkelijk helderder. 

Mineral Clay is door Vijverhulp zelf ontwikkeld en wordt precies volgens onze voorschriften geproduceerd. De mineralen die in het product verwerkt worden zijn 100% zuiver en niet vervuild met fosfaten, nitraten of stikstof. Mineral Clay is een langdurig werkzame hardheidsverbeteraar.

Op basis van onze jarenlange ervaringen met Nederlandse en Belgische tuinvijvers hebben wij een onderhoudsproduct gemaakt, waarvan de werking exact is afgestemd op de Nederlandse en Belgische omstandigheden. Dit maakt Mineral Clay tot een uniek product vergeleken met andere waterverbeteraars.

Voorbeeld van een vijver die met Mineral Clay wordt behandeld: de zuurstofplanten groeien uitbundig en het water is kraakhelder.

Mineral Clay is een kleiproduct, dat op de vijverbodem geleidelijk oplost en op die manier de zuurstofplanten van de benodige mineralen (voedingszouten) voorziet. Zuurstofplanten die goed groeien, houden de vijver helder.

Mineral Clay is exact afgestemd op de omstandigheden in Nederlandse en Belgische in tuinvijvers.

Wanneer zuurstofplanten in de vijver slecht groeien, is Mineral Clay het aangewezen product om de vijver mee te behandelen.

Mineral Clay is verkrijgbaar in onze webshop. Je betaalt bij Vijverhulp nooit verzendkosten of andere bijkomende kosten.

  Heldere vijver dankzij Mineral Clay

Wanneer je je vijver jaarlijks volgens het doseerschema met Mineral Clay behandelt, kun je er van uitgaan dat de waterhardheid in je vijver altijd voldoende hoog is. De groei van zuurstofplanten zal hierdoor sterk verbeteren.

 

Bekijk ook:

Checklist onderhoud waterplanten

Foto's van waterplanten

Onderhoud aan vijverwater

Mineral Clay

 
 


lijn

 

 

  Top 3 meest bekeken pagina's
terug naar boven
terug naar menu  

 

 

Onderhoudskalender vijver
 

 

 
   

 

© 2002-2024 Vijverhulp. Niets uit deze website mag zonder schriftelijke toestemming van Vijverhulp worden gekopiëerd, overgenomen of op andere wijze openbaar worden gemaakt.  Vijverhulp, Mineral Clay, GH-Extra, KH-Extra, Pond Biotics, Draadalg-in-één en Zweefalg-in-één zijn geregistreerde merknamen.

Vijverhulp: de snelste weg naar een heldere vijver

Ontwerp & Aanleg vijvers Vijveronderhoud Vijverproblemen oplossen Vijverinrichting Vijverproducten