Vijverhulp: alles over de vijver

 

Nieuwe vijver opstarten

Ga je een nieuwe vijver opstarten? Of ben je net gestart met je nieuwe vijver? Lees dan zeker de tips op deze pagina. We bekijken namelijk, hoe je kunt zorgen dat je je vijver na het opstarten helder kunt houden en kunt zorgen voor een goede groei van de zuurstofplanten.

We bekijken hiervoor eerst, wat precies nodig is voor een heldere vijver. Daarna laten we zien, waarom juist een nieuwe vijver gevoelig is voor groen worden en andere problemen. En uiteraard leggen we uit, hoe je kunt zorgen dat jouw vijver na het opstarten het wél goed gaat doen.

nieuwe vijver opstarten  
Een nieuwe vijver opstarten is spannend. Blijft het water helder? Gaan de zuurstofplanten groeien? Krijgt de vijver wel of geen last van algen? Op deze pagina lees je, hoe je ervoor kunt zorgen dat je nieuwe vijver het goed gaat doen.

 

Nieuwe vijver opstarten: hoe blijft een vijver helder?

Een vijver blijft helder, door een samenspel van drie belangrijke voorwaarden. Dit zijn groeiende zuurstofplanten, voldoende en de juiste bacteriën in de vijver en een goede waterhardheid. Dit geldt ook voor een nieuw opgestarte vijver. Hieronder bekijken we, hoe dit precies in zijn werk gaat. We beginnen bij de bacteriën.

Bacteriën in een vijver

In elke vijver zitten bacteriën. Deze zijn erg belangrijk, omdat ze het afval in de vijver afbreken. De bacteriën in de vijver zetten deze afvalstoffen om in voedingsstoffen. Het water in de vijver wordt hierdoor dus voedselrijker. In voedselrijk water kunnen zuurstofplanten groeien, maar ook algen. Hierbij moet je vooral denken aan draadalgen en zweefalgen. Zweefalgen maken het vijverwater groen.

Zuurstofplanten

Zuurstofplanten in de vijver nemen bij hun groei voedingsstoffen op uit het vijverwater. Dit zijn de voedingsstoffen, die door de bacteriën geproduceerd zijn. Wanneer de zuurstofplanten alle voedingsstoffen opnemen uit het vijverwater, wordt dit niet te voedselrijk. Draadalgen en zweefalgen krijgen hierdoor geen kans om te gaan groeien in de vijver.

Je ziet dus, dat een voldoende hoeveelheid groeiende zuurstofplanten helpt om deze helder te houden en de groei van algen in een nieuwe vijver voorkomt.

Waterhardheid vijverwater

Het derde belangrijke onderdeel voor een heldere vijver is de waterhardheid van het vijverwater. Zuurstofplanten groeien alleen in hard vijverwater. Wanneer het vijverwater te zacht is, verslijmen de zuurstofplanten en sterven vervolgens af. Ze stoppen op dat moment met het opnemen van voedingsstoffen uit de vijver. Het vijverwater wordt dan dus steeds voedselrijker, want de bacteriën blijven wel gewoon voedingsstoffen produceren. Het gevolg hiervan is, dat de vijver al snel last krijgt van groen water en draadalgen.

De waterhardheid van het vijverwater laat zien, hoeveel mineralen zoals kalk er in het water opgelost zijn. Zuurstofplanten kunnen zonder deze mineralen niet groeien, maar algen wel. Wanneer het water in de vijver te zacht is, stagneert daarom de groei van zuurstofplanten. Hiervoor in de plaats komt dan dus de groei van algen.

Zorgen voor een goede waterhardheid is daarom belangrijk voor helder water in een nieuwe vijver.

 

Waarom wordt een nieuwe vijver groen?

Hierboven hebben we gezien, dat een ingewikkeld samenspel van zuurstofplanten, bacteriën en hard vijverwater zorgt dat een vijver helder blijft en niet groen wordt. In een nieuwe vijver zijn de zuurstofplanten, bacteriën en de waterhardheid vaak nog niet optimaal op elkaar afgestemd. Hierdoor komt het in een nieuwe vijver vaker voor, dat het water te voedselrijk wordt. Een kleine verstoring, zoals een paar warme dagen, kan al voldoende zijn om het nog fragiele evenwicht in een nieuwe vijver te verstoren. De vijver wordt dan groen.

In een al wat langer bestaande vijver zijn de zuurstofplanten, bacteriën en het vijverwater beter op elkaar afgestemd. In zo’n vijver is het biologisch evenwicht daarom sterker ontwikkeld. De vijver raakt dan niet, zoals bij een nieuwe vijver, snel uit balans. Om deze reden wordt een nieuwe vijver sneller groen dan een bestaande vijver.

Nieuwe vijver opstarten: tips

Hieronder lees je een aantal tips, die je kunt gebruiken bij het opstarten van een nieuwe vijver. We bekijken hierbij, hoe je kunt zorgen voor een gezonde groei van de zuurstofplanten in de vijver. Ook het zorgen voor voldoende en de juiste bacteriën in de vijver komt aan de orde. En tot slot bekijken we, wat je kunt doen als je nieuwe vijver in de opstartfase toch last krijgt van draadalgen of groen water.

Groei van zuurstofplanten in een nieuwe vijver

Zorg dat je in een nieuwe vijver veel zuurstofplanten zet. De minimale hoeveelheid is één plantmand met vijf bosjes zuurstofplanten voor elke 1.000 liter vijverwater. Meer is echter altijd beter! Plaats het liefst ook verschillende soorten zuurstofplanten in een nieuwe vijver en vertrouw niet volledig op één soort. Vooraf kun je namelijk niet voorspellen, welke zuurstofplanten het best zullen groeien in een nieuwe vijver.

Zet de zuurstofplanten op een plantdiepte van ongeveer 50 cm in de vijver. Controleer, of de planten groeien en nieuwe uitlopers vormen. Houd in de gaten, dat de zuurstofplanten niet gaan verslijmen.

Belangrijk is, dat het vijverwater waarin de zuurstofplanten staan voldoende hard is. Om zeker te weten, dat het water in je nieuwe vijver alle noodzakelijke minerale stoffen bevat, kun je deze na het vullen behandelen met GH-Extra. Hiermee maak je van leidingwater direct voldoende hard vijverwater.

Houd je toch problemen met de groei van zuurstofplanten in je nieuwe vijver? Lees dan onze pagina over het beter laten groeien van zuurstofplanten in de vijver.

Zuurstofplanten, zoals de Waterpest (Elodea Canadensis) op de foto, zijn erg belangrijk bij het opstarten van een nieuwe vijver. Uiteindelijk moeten zuurstofplanten namelijk de vijver helder houden. Een hoge waterhardheid van het vijverwater is noodzakelijk voor een goede groei van zuurstofplanten in de vijver.
  Waterpest in nieuwe vijver

 

Groei van bacteriën in een nieuwe vijver

Het water waarmee je de nieuwe vijver hebt gevuld, bevat maar zeer weinig bacteriën. Nu is het wel zo, dat deze vanzelf in de nieuwe vijver gaan groeien. Sporen van bacteriën waaien vanzelf in de vijver. Samen met het organisch afval in de vijver leidt dit ertoe, dat er een bacteriekolonie gaat groeien.

Het nadeel is echter, dat het juist in een nieuwe vijver vrij lang duurt voordat er op deze manier een voldoende hoeveelheid van de juiste bacteriën in de vijver is gegroeid. Je kunt dit proces echter wel versnellen:

  • Breng bodemsubstraat aan, dit stimuleert de bacteriegroei.
  • Plaats een biologisch filter bij de vijver.
  • Ent de vijver met een bacteriestarter voor een snellere groei van bacteriën.

Wil je meer weten over bacteriën in de vijver? Lees dan via de link de pagina hierover.

Nieuwe vijver wordt groen

Als je nieuwe vijver groen wordt, moet je snel ingrijpen. Dit betekent namelijk, dat zich in de vijver zweefalg aan het ontwikkelen is. Zweefalg heeft een aantal vervelende eigenschappen:

  • Het vijverwater wordt groen en troebel.
  • In een vijver met zweefalg sterven de zuurstofplanten af.
  • Zweefalg verdwijnt nooit vanzelf uit de vijver.

De beste remedie als je nieuwe vijver groen wordt, is daarom deze direct te behandelen met een antizweefalgmiddel en gelijktijdig de waterhardheid te verhogen. Hiermee dood je de zweefalgen en je zorgt meteen ook, dat de groeicondities voor de zuurstofplanten in de nieuwe vijver beter worden. Wacht bij groen worden van een nieuwe vijver niet af, zweefalg is een probleem dat zeer snel kan verergeren.

Meer informatie over het helder maken van een groene vijver vind je via de link.

nieuwe vijver met groen water  
Een nieuwe vijver die last heeft gekregen van groen water. Het groene water wordt veroorzaakt door zweefalgen. Het best kun je, als je nieuwe vijver groen wordt, deze zo snel mogelijk behandelen met een anti-zweefalgmiddel.

 

Groei van draadalgen in nieuwe vijver

Ook bij de groei van draadalgen in een nieuwe vijver geldt, dat je het best snel kunt ingrijpen. Op die manier voorkom je, dat de draadalg al te zeer gaat woekeren in de vijver. Juist omdat in een nieuwe vijver het biologisch evenwicht nog niet sterk ontwikkeld is, is het risico hierop extra groot.

Het tegengaan van draadalgen in een nieuwe vijver bestaat uit een behandeling met een anti-draadalgmiddel, gecombineerd met een verhoging van de waterhardheid. Ook hier zie je dus weer, dat alles gericht is op het goed laten groeien van de zuurstofplanten. Deze moeten op de lange termijn zorgen, dat je nieuwe vijver helder en vrij van draadalgen blijft.

Je leest meer over draadalgen bestrijden in de vijver via de link.

Wanneer je de groei van draadalgen in een nieuwe vijver onbehandeld laat, kan er dit gebeuren. De draadalgen gaan grote, drijvende plakkaten vormen. Hierbij overwoekeren ze de zuurstofplanten en andere waterplanten in de vijver. Zeker in een nieuwe vijver moet je daarom altijd de groei van draadalgen tegengaan.
 
draadalgen in een nieuwe vijver, onbehandeld

 

Een nieuwe vijver opstarten: tot slot

Er zijn maar weinig nieuwe vijvers, die het van het begin af aan probleemloos doen. Heel vaak zal in een nieuwe vijver de groei van zuurstofplanten wat haperend op gang komen. Ook groei van draadalgen of het groen worden van het water komt regelmatig voor in een nieuwe vijver. Als je snel en adequaat reageert op dergelijke problemen, zal je vijver op den duur vanzelf een goed biologisch evenwicht krijgen. De kans op problemen in de vijver wordt daardoor aanzienlijk kleiner.

 

 

Bekijk ook:

Nieuwe vijver: van groen naar helder water

Draadalgen bestrijden

Nieuwe vijver opstarten

Bacteriën in de vijver krijgen

 

 

 

lijn

 

 

  Top 3 meest bekeken pagina's
terug naar boven
terug naar menu  

 

 

Onderhoudskalender vijver
 

 

 
   

 

© 2002-2024 Vijverhulp. Niets uit deze website mag zonder schriftelijke toestemming van Vijverhulp worden gekopiëerd, overgenomen of op andere wijze openbaar worden gemaakt.  Vijverhulp, Mineral Clay, GH-Extra, KH-Extra, Pond Biotics, Draadalg-in-één en Zweefalg-in-één zijn geregistreerde merknamen.

Vijverhulp: de snelste weg naar een heldere vijver

Ontwerp & Aanleg vijvers Vijveronderhoud Vijverproblemen oplossen Vijverinrichting Vijverproducten