Vijverhulp: alles over de vijver

 

Nieuwe vijver: helder houden van het vijverwater en zuurstofplanten laten groeien

Opstartfase van de vijver

Na de aanleg en het aanplanten van een nieuwe vijver volgt een belangrijke fase: de opstartfase van de vijver. In deze opstartfase moet een biologisch evenwicht in de vijver tot stand komen. Dit betekent, dat de zuurstofplanten in de vijver moeten gaan groeien. Groeiende zuurstofplanten houden het vijverwater helder en zorgen dat algen geen kans krijgen.

Mineralen en CO2: noodzakelijk voor de vijver

Zuurstofplanten groeien niet in elk water. Voor hun groei hebben ze mineralen (calcium, magnesium) en kooldioxide (CO2) nodig. Gewoon leidingwater bevat doorgaans onvoldoende van deze stoffen. Om een goede plantengroei te krijgen, heeft een nieuwe vijver daarom mineralen en een CO2-bemesting nodig.

 

Waterplanten, en dan vooral de zuurstofplanten, houden het vijverwater helder. Als deze planten goed groeien, is de vijver helder.

Om de zuurstofplanten in een vijver goed te laten groeien, is het nodig om mineralen en CO2 aan het water toe te voegen.

Een nieuwe vijver heeft vrijwel altijd gebrek aan mineralen en CO2. Juist is de opstartfase van de vijver is het daarom noodzakelijk deze stoffen aan het water toe te voegen.

 

  Om een nieuwe vijver in de opstartfase helder te houden, zijn mineralen en een Co2-bemesting noodzakelijk

 

Van leidingwater geschikt vijverwater maken

Direct na het vullen van een nieuwe vijver moeten aan het vijverwater mineralen toegevoegd worden. Dit zijn de bouwstoffen (voedingszouten) voor zuurstofplanten. Door mineralen toe te voegen, verhoog je de hardheid van het vijverwater. Dit maakt van leidingwater geschikt vijverwater.

Een geschikt product om leidingwater in vijverwater te veranderen, is GH-Extra. Hiermee voeg je in één keer alle benodigde minerale stoffen toe aan de nieuwe vijver.

GH-Extra: verandert leidingwater in vijverwater en voorziet de zuurstofplanten in de vijver van alle noodzakelijke mineralen  

GH-Extra bevat alle mineralen die zuurstofplanten in de vijver nodig hebben voor hun groei. Met dit product kan leidingwater direct veranderd worden in vijverwater.

GH-Extra verhoogt direct de zogenaamde GH-waarde van het vijverwater. De GH-waarde geeft aan, hoeveel mineralen het water bevat. Hoe hoger de GH-waarde, des te harder is het vijverwater en hoe beter de zuurstofplanten kunnen groeien.

GH-Extra is verkrijgbaar in onze webshop. Je betaalt bij ons nooit verzendkosten of andere bijkomende kosten.

 

Kooldioxide (CO2) toevoegen aan de vijver

Wat zuurstof is voor mensen en dieren, is kooldioxide (CO2) voor zuurstofplanten. Zonder voldoende CO2 in het vijverwater sterven zuurstofplanten al snel af. De vijver krijgt dan last van algenbloei en zal troebel en groen worden.
In een vijver zorgen bacteriën voor het grootste deel van de CO2-productie. Een nieuwe vijver heeft echter in de opstartfase altijd te weinig bacteriën om direct alle zuurstofplanten van CO2 te kunnen voorzien. Het is daarom belangrijk, een nieuwe vijver direct te bemesten met CO2.

Omdat CO2 een gas is (koolzuur) kan dit niet zomaar aan het vijverwater toegevoegd worden. Hiervoor is een product nodig, waarin de CO2 een vaste vorm heeft: een carbonaat. Dit is een scheikundige verbinding van CO2 met een andere stof. Door zo’n carbonaat op te lossen in de vijver, wordt deze voorzien van extra CO2.

KH-Extra is een wateroplosbaar carbonaat, dat zeer geschikt is om nieuwe vijvers te voorzien van voldoende CO2.

Met KH-Extra voorzie je de vijver eenvoudig van extra CO2. Deze CO2 hebben de zuurstofplanten nodig voor hun groei.

Nieuwe vijvers hebben in de opstartfase een gebrek aan CO2, omdat er nog te weinig micro-organismen in de vijver zitten. Als de vijver geen extra CO2 krijgt toegediend, zullen de zuurstofplanten sterven en kan de vijver makkelijk troebel en groen worden.

KH-Extra verhoogt de KH-waarde van het vijverwater. De KH-waarde geeft aan, hoeveel carbonaat (verbinding van mineralen en CO2) er in het vijverwater zit.

KH-Extra is verkrijgbaar in onze webshop. Je betaalt bij ons nooit verzendkosten of andere bijkomende kosten.

 

  KH-Extra voorziet de vijver van extra Co2 en verbetert daardoor de groei van zuurstofplanten

 

De vijver na de opstartfase helder houden

Als de zuurstofplanten in de nieuwe vijver eenmaal groeien, blijft het belangrijk om de hardheid van het vijverwater op peil te houden. Invallende regen maakt het vijverwater geleidelijk steeds zachter, waardoor op den duur de groei van de zuurstofplanten gaat teruglopen. De vijver krijgt dan last van algen en wordt troebel.
Om de waterhardheid van het vijverwater een jaar lang op peil te houden, kun je gebruik maken van Mineral Clay.

Mineral Clay: verbeter de GH- en KH-waarde van de vijver  

Mineral Clay verhoogt de GH- en KH-waarde van het vijverwater. Dit middel heeft een langdurige werking, waardoor het vijverwater een heel jaar op de juiste waterhardheid houdt.

Mineral Clay is verkrijgbaar in onze webshop. Je betaalt bij ons nooit verzendkosten of andere bijkomende kosten.

 

Bekijk ook:

Checklist nieuwe vijver opstarten

Vijverbiologie: hoe blijft een vijver helder?

Tips voor een nieuwe vijver

Waterplanten en zuurstofplanten

Waterhardheid: GH-Extra / KH-Extra / Mineral Clay

 

 

 

 

lijn

 

 

  Top 3 meest bekeken pagina's
terug naar boven
terug naar menu  

 

 

Onderhoudskalender vijver
 

 

 
   

 

© 2002-2024 Vijverhulp. Niets uit deze website mag zonder schriftelijke toestemming van Vijverhulp worden gekopiëerd, overgenomen of op andere wijze openbaar worden gemaakt.  Vijverhulp, Mineral Clay, GH-Extra, KH-Extra, Pond Biotics, Draadalg-in-één en Zweefalg-in-één zijn geregistreerde merknamen.

Vijverhulp: de snelste weg naar een heldere vijver

Ontwerp & Aanleg vijvers Vijveronderhoud Vijverproblemen oplossen Vijverinrichting Vijverproducten