Vijverhulp: alles over de vijver

 

Onderhoud aan de vijver in de winter: december, januari en februari


Tijdens de winter kun je een vijver het best zoveel mogelijk met rust laten. De plantengroei ligt stil. Ook de stofwisseling van de vissen bevindt zich op het laagst mogelijke niveau. Het onderhoud aan de vijver in de winter is dan ook minimaal. Dit geldt voor december, januari en februari. Hieronder lees je, welk onderhoud aan de vijver in de winter nog wel nodig is.

Vijver in de winter: welk onderhoud?  
Een vijver heeft in de wintermaanden december, januari en februari maar weinig onderhoud nodig. Je kunt de vijver het best zoveel als mogelijk met rust laten in de winterperiode.

 

Vijvernet tegen reiger

Laat het net, dat je in de herfst over de vijver hebt gespannen, tijdens de winter op de vijver zitten. Reigers zijn in december, januari en februari vaak in de buurt van de vijver te vinden. Het net verhindert, dat ze in de vijver kunnen landen en de vissen opeten. Ook laat in het jaar vallende bladeren, bijvoorbeeld van eikenbomen, kunnen op deze manier niet in de vijver terechtkomen.

Filter, vijverpomp en zuurstofpomp

Laat de vijver in de wintermaanden zoveel mogelijk met rust. De vijverpomp, filters en een eventuele zuurstofpomp kun je in de winter het best uitgeschakeld laten. Onderin de vijver vormt zich een waterlaag met een stabiele temperatuur, waarin vissen, kikkers, padden, salamanders en waterplanten kunnen overleven. Een draaiende pomp, filter of zuurstofpomp zou deze belangrijke waterlaag verstoren.

IJs en sneeuw op de vijver

Een ijslaag op de vijver kan geen kwaad voor de vissen en de waterplanten. Omdat alle processen in de vijver tijdens de winter bijna stilliggen, kan het geen kwaad als de vijver helemaal is dichtgevroren. Alleen als een ijslaag meer dan tien dagen lang aanwezig is op de vijver, kun je hierin enkele gaten maken. Een handige manier hiervoor is het op het ijs plaatsen van een pan met kokend water. Deze smelt vanzelf een gat in de ijslaag.

Wanneer op de ijslaag sneeuw valt, kun je deze proberen weg te vegen. Het is voor de vijver beter, als er wel zonlicht in kan doordringen. Maar ook hier geldt, dat een vijver die enkele dagen bedekt is met sneeuw, weinig tot geen schade zal oplopen.

Een ijslaag op de vijver kan geen kwaad. De vissen, waterplanten en amfibieën kunnen prima overleven onder het ijs.
  ijs op vijver kan geen kwaad

 

Onderhoud aan de vijver in de winter: tot slot

In de winter is het onderhoud aan de vijver zeer beperkt. Wanneer je bovenstaande punten in de gaten houdt en zorgt dat je vijver met het juiste onderhoud in het najaar de winterperiode ingaat, zal zelfs de meest strenge winter niet tot problemen leiden. De vijver zal in het voorjaar weer uit zijn winterslaap ontwaken.

De andere pagina’s van de onderhoudskalender zijn onderhoud aan de vijver in de lente, onderhoud aan de vijver in de zomer en onderhoud aan de vijver in het najaar.

 

 

Bekijk ook:

Onderhoud vijver in de lente: maart, april, mei

Onderhoud vijver in de zomer: juni, juli, augustus

Onderhoud vijver in het najaar: september, oktober, november

Vijver in het voorjaar

 

 

 

 

lijn

 

 

  Top 3 meest bekeken pagina's
terug naar boven
terug naar menu  

 

 

Onderhoudskalender vijver
 

 

 
   

 

© 2002-2023 Vijverhulp. Niets uit deze website mag zonder schriftelijke toestemming van Vijverhulp worden gekopiëerd, overgenomen of op andere wijze openbaar worden gemaakt.  Vijverhulp, Mineral Clay, GH-Extra, KH-Extra, Pond Biotics, Draadalg-in-één en Zweefalg-in-één zijn geregistreerde merknamen.

Vijverhulp: de snelste weg naar een heldere vijver

Ontwerp & Aanleg vijvers Vijveronderhoud Vijverproblemen oplossen Vijverinrichting Vijverproducten