Vijverhulp: alles over de vijver

 

Hoosbuien in de vijver, kan dat kwaad?

Veel neerslag in vijver

Regelmatig hebben we in Nederland en België te maken met flinke hoosbuien. Er valt dan in korte tijd een grote hoeveelheid regen. Kan dit kwaad voor de vijver? In dit artikel bekijken we, wat het gevolg is van (veel) regen. Wat zijn de effecten voor het vijverwater, de waterplanten en het biologisch evenwicht in de vijver?

Waterhardheid

Een vijver waarin de zuurstofplanten goed groeien, blijft helder en heeft weinig last van alggroei. Zuurstofplanten hebben voor hun groei hard water nodig: water waarin mineralen zoals calcium en magnesium zijn opgelost. Wanneer deze mineralen onvoldoende aanwezig zijn, loopt de groei van de zuurstofplanten in de vijver terug. Het gevolg hiervan is, dat de vijver gevoeliger wordt voor alggroei. Dit kunnen draadalgen zijn, maar ook zweefalgen. Deze laatste soort maakt het vijverwater groen en troebel.

De belangrijkste oorzaak dat in een vijver de waterhardheid terugloopt, is invallende regen. Regenwater is extreem zacht. Hoe meer regen er in de vijver valt, des te sneller zal de waterhardheid teruglopen. Veel vijvers krijgen, door grote neerslagsommen in korte tijd, dan ook een te lage waterhardheid.

Vijver: hoosbuien verlagen de waterhardheid  

Hoosbuien laten de waterhardheid van een vijver snel dalen. Het gevolg is, dat de groei van de zuurstofplanten terugloopt en dat de vijver last krijgt van alggroei.

De waterhardheid van het vijverwater kan weer op peil worden gebracht met hardheidsverbeteraars.

Snelwerkende hardheidsverbeteraars zijn GH-Extra en KH-Extra, een langzaam werkende hardheidsverbeteraar is Mineral Clay.

Deze middelen kunnen gelijktijdig gebruikt worden in de vijver.

 

 

Symptomen

De waterhardheid wordt uitgedrukt in twee getallen: de GH-waarde en de KH-waarde. Deze twee waarden geven aan, hoeveel minerale stoffen er in het vijverwater zijn opgelost. Wanneer in een vijver de GH- en KH-waarde onder de zes dalen dalen, is dit een signaal dat de waterhardheid te laag is geworden.

In een vijver met een te lage waterhardheid loopt de groei van zuurstofplanten terug. Het gevolg is, dat deze planten niet langer alle voedingsstoffen uit het vijverwater opnemen. Deze voedingsstoffen (stikstofverbindingen) blijven achter in het vijverwater en zorgen voor alggroei. In tegenstelling tot zuurstofplanten kunnen algen namelijk wel goed groeien in zacht water.

Wanneer er in deze situatie niet wordt ingegrepen, dan zullen na een tijdje de zuurstofplanten afsterven en zal de vijver last krijgen van algenbloei. Het is daarom belangrijk, om de waterhardheid op tijd weer op het juiste niveau te brengen. Dit voorkomt het troebel worden van de vijver.

Waterhardheid verhogen

De waterhardheid van het vijverwater kan verhoogd worden, door hieraan minerale stoffen (in de juiste verhouding) toe te voegen. Dit zorgt ervoor, dat de zuurstofplanten weer beschikken over de juiste mix aan mineralen om goed te kunnen groeien. Je voegt minerale stoffen aan de vijver toe, door deze te behandelen met een zogenaamde hardheidsverbeteraar.

Hardheidsverbeteraars zijn er in twee soorten: snelwerkende en langzaam werkende. Snelwerkende middelen, zoals GH-Extra en KH-Extra, verhogen de waterhardheid na toediening direct, maar zijn ook weer relatief snel (na enkele weken) uitgewerkt. Een langzaamwerkend middel, zoals Mineral Clay, heeft juist een aanlooptijd van enkele weken, maar houdt daarna de waterhardheid tot circa een half jaar op het juiste niveau. Een combinatie van snelwerkende en langzaamwerkende hardheidsverbeteraars is daarom ideaal: hiermee is de hardheid snel én langdurig op peil.

In onze webshop vind je de volgende hardheidverbeteraars:

GH-Extra in een snelwerkende hardheidsverbeteraar voor de vijver. Met dit product verhoog je direct de GH-waarde (totale waterhardheid) van de vijver.

GH-Extra kan gelijktijdig met KH-Extra en Mineral Clay gebruikt worden.

  GH-Extra voor vijver
     

KH-Extra is een snelwerkende hardheidsverbeteraar voor de vijver. Met dit product verhoog je direct de KH-waarde (karbonaathardheid) van de vijver.

Een karbonaat is een chemische verbinding van kalkstoffen met CO2 (koolzuur). Met KH-Extra verhoog je daarom ook de hoeveelheid CO2 in het vijverwater. CO2 is weer een belangrijke voedingsbron voor zuurstofplanten in de vijver.

  KH-Extra vijver
     
Mineral Clay is een langzaam werkende hardheidsverbeteraar. Met dit product verhoog je zowel de GH-waarde als de KH-waarde van het vijverwater. Mineral Clay heeft een aanlooptijd van enkele weken, maar houdt daarna de waterhardheid circa een half jaar op het juiste niveau.
  Mineral Clay vijver
     
Met een druppeltestset kun je zelf circa 50 x de waterhardheid (GH- en KH-waarde) van je vijver testen.
  Testset waterhardheid vijver

 

Bekijk ook:

Onderhoud aan vijverwater

Mineral Clay

GH-Extra

KH-Extra

 

 

 

 

lijn

 

 

  Top 3 meest bekeken pagina's
terug naar boven
terug naar menu  

 

 

Onderhoudskalender vijver
 

 

 
   

 

© 2002-2023 Vijverhulp. Niets uit deze website mag zonder schriftelijke toestemming van Vijverhulp worden gekopiëerd, overgenomen of op andere wijze openbaar worden gemaakt.  Vijverhulp, Mineral Clay, GH-Extra, KH-Extra, Pond Biotics, Draadalg-in-één en Zweefalg-in-één zijn geregistreerde merknamen.

Vijverhulp: de snelste weg naar een heldere vijver

Ontwerp & Aanleg vijvers Vijveronderhoud Vijverproblemen oplossen Vijverinrichting Vijverproducten