Vijverhulp: alles over de vijver

 

Zwemvijvers helder en vrij van draadalgen houden

Zwemvijver

Een zwemvijver verschilt alleen in omvang van een gewone tuinvijver. De biologische processen die in het vijverwater plaatsvinden, zijn in een zwemvijver niet anders dan in een gewone vijver. Dit betekent, dat problemen die in een gewone vijver voorkomen ook in zwemvijvers de kop op kunnen steken.

Een zwemvijver verschilt alleen in volume van een gewone vijver  

Voorbeeld van een zwemvijver. De vijver op de foto heeft een diep middendeel en een ondiepe rand, waarin de waterplanten groeien.

 

Een zwemvijver verschilt alleen in volume van een gewone tuinvijver. Onderhoud en behandeling van problemen zijn hetzelfde als bij een gewone vijver.

 

Draadalgen

Veel zwemvijvers hebben last van draadalgen. Draadalgen zijn draadvormige wieren, die zich hechten aan allerlei materialen zoals het vijverfolie, plantmanden, stenen en de waterplanten. Kenmerk van draadalg is, dat het heel snel groeit en daarbij de vijver en de waterplanten kan gaan overwoekeren. Omdat op de plantengroei in de vijver dan terugloopt, komt het biologisch evenwicht in gevaar en moet er ingegrepen worden. Daarnaast is draadalg lelijk om te zien en is het niet prettig om doorheen te zwemmen.

Draadalgen beginnen te groeien als ragfijne draadjes aan de vijverbodem en vijverrand. In de eerste fase van de groei voelen de algen slijmerig aan, waardoor draadalg ook wel slijmalg wordt genoemd. Wanneer niet ingegrepen wordt, gaan de algen grote plakkaten vormen die aan de wateroppervlakte kunnen gaan drijven.

Hoewel draadalg in vrijwel elke vijver in min of meerdere mate voorkomt, is het belangrijk te zorgen dat de algen de waterplanten niet gaan overwoekeren.

Voorbeeld van een zwemvijver met draadalgen.

Draadalg komt in veel zwemvijvers voor. Omdat het de waterplanten kan overwoekeren, is het belangrijk om bij beginnende draadalg snel in te grijpen.

Naast de schade die draadalg kan aanbrengen aan het biologisch evenwicht in de vijver is het niet mooi om te zien en onprettig om doorheen te zwemmen.

  Draadalgen overwoeren de waterplanten in de zwemvijver

 

 

Behandeling van een zwemvijver met draadalgen

Draadalgen kunnen het beste langs meerdere kanten bestreden worden. Wanneer een behandeling alleen bestaat uit het toedienen van een anti-algmiddel, zullen de draadalgen weer snel terugkomen. Het is daarom belangrijk om bij het behandelen van de vijver niet alleen de aanwezige algen te doden, maar ook tegelijk de waterkwaliteit van de zwemvijver te verbeteren. Hierdoor kunnen de waterplanten beter groeien en effectiever de voedingsstoffen uit het vijverwater opnemen, waardoor er minder achterblijft voor alggroei.

Draadalg-plus Zwemvijver bestrijdt draadalgen effectief en langdurig  

Draadalg-plus Zwemvijver bevat een middel dat algen en algsporen laat afsterven en producten die de waterkwaliteit verbeteren (GH-Extra en KH-Extra). Met dit product bestrijd je draadalgen in de zwemvijver langs meerdere kanten, met een langdurig resultaat.


Draadalg-plus Zwemvijver is verkrijgbaar in onze webwinkel.

 

Troebel water – zweefalgen

Een ander probleem dat zich kan voordoen in de zwemvijver is troebel water. Troebel vijverwater wordt altijd veroorzaakt door zweefalgen. Dit zijn eencellige plantjes die zich snel vermenigvuldigen en het vijverwater ondoorzichtig groen maken. In een vijver die last heeft van zweefalg, zullen de waterplanten minder goed gaan groeien.

Voorbeeld van een zwemvijver die last heeft van zweefalgen.

Troebel water in een zwemvijver wordt altijd veroorzaakt door zweefalgen. Het vijverwater is hierbij ondoorzichtig en groen.

  Zwemvijver met troebel groen water door zweefalgen

 

Behandeling van een zwemvijver met troebel water – zweefalgen

Een behandeling tegen zweefalgen bestaat altijd uit de volgende stappen:

1. Doden van de aanwezige algen
2. Verbeteren van de waterkwaliteit
3. Aanbrengen van extra zuurstofplanten

Wanneer de zwemvijver alleen behandeld zou worden met een anti-algmiddel, keren de zweefalgen weer snel terug. Om de vijver voor langere tijd helder te krijgen is het daarom noodzakelijk om ook de waterkwaliteit te verbeteren en extra planten in de vijver aan te brengen. Groeiende zuurstofplanten nemen voedingsstoffen op uit het vijverwater. Hoe beter zij dit doen, hoe minder er achterblijft voor zweefalgen. Zuurstofplanten zorgen dus uiteindelijk voor helder vijverwater.

Zweefalg-plus Zwemvijver zorgt voor helder water in de zwemvijver  

Zweefalg-plus Zwemvijver bevat een algdoder en middelen om de waterkwaliteit van de zwemvijver te verbeteren (GH-Extra en KH-Extra). Met dit pakket zet je de eerste twee stappen op weg naar een langdurig heldere zwemvijver.

Zweefalg-plus Zwemvijver is verkrijgbaar in onze webwinkel.

 

Bekijk ook:

Een groene vijver helder maken

Zorgen voor goed vijverwater

Draadalgen bestrijden

Groei van zuurstofplanten verbeteren

 

 

 

 

lijn

 

 

  Top 3 meest bekeken pagina's
terug naar boven
terug naar menu  

 

 

Onderhoudskalender vijver
 

 

 
   

 

© 2002-2022 Vijverhulp. Niets uit deze website mag zonder schriftelijke toestemming van Vijverhulp worden gekopiëerd, overgenomen of op andere wijze openbaar worden gemaakt.  Vijverhulp, Mineral Clay, GH-Extra, KH-Extra, Pond Biotics, Draadalg-in-één en Zweefalg-in-één zijn geregistreerde merknamen.

Vijverhulp: de snelste weg naar een heldere vijver

Ontwerp & Aanleg vijvers Vijveronderhoud Vijverproblemen oplossen Vijverinrichting Vijverproducten