Vijverhulp: alles over de vijver

 

NIEUWE VIJVER OPSTARTEN: CHECKLIST

Met deze checklist kun je snel nagaan of een nieuwe vijver op de juiste manier is opgestart. Wanneer aan alle punten van de checklist is voldaan, is de kans op een mooie vijver het grootst.

1) De vijver is gevuld met geschikt vijverwater
Lang niet al het water is geschikt als vijverwater. Dit heeft te maken met de benodigde minimale waterhardheid. Regenwater en veelal ook leidingwater is te zacht. Dit kan opgelost worden door het vijverwater direct na het vullen te behandelen met GH-Extra. Dit product maakt geschikt vijverwater van leidingwater.

2) Er staan voldoende zuurstofplanten in de vijver
In de opstartfase van de vijver is alles erop gericht, de zuurstofplanten goed te laten groeien. Deze planten houden met hun groei het vijverwater helder. Zorg daarom altijd voor zoveel mogelijk zuurstofplanten.

3) Er staan verschillende soorten zuurstofplanten in de vijver
Vooraf is niet te voorspellen welke soort zuurstofplant het wel en niet goed doet in de vijver. Zorg daarom altijd voor verschillende soorten en breidt het aantal planten dat goed groeit later uit. Soorten die meestal goed groeien zijn Aarvederkruid en Gedoornd hoornblad.

4) De zuurstofplanten staan op de juiste diepte
Jonge aanplant van zuurstofplanten bestaat meestal uit stekjes. Dit geldt ook voor bosjes zuurstofplanten die je kunt kopen. Je kunt deze plantjes het beste niet te diep zetten in de vijver. Zorg dat er maximaal 15cm tussen de bovenkant van de zuurstofplanten en het wateroppervlak zit. Je kunt de plantmandjes hiervoor op een paar stenen zetten in de vijver. Wanneer de zuurstofplanten eenmaal goed groeien, kunnen ze dieper gezet worden (50-60cm).

Waterpest in een nieuwe vijver  
In een nieuwe vijver moet alles erop gericht zijn, de zuurstofplanten zo goed mogelijk te laten groeien. Deze planten houden het vijverwater helder en gezond.

 

5) Er zitten voldoende bacteriën in de vijver
Bacteriën in de vijver produceren koolzuur (CO2). Dit is een belangrijke voedingstof voor de zuurstofplanten. Bacteriën groeien op de lange duur vanzelf in de vijver, maar om vanaf het begin te zorgen voor voldoende bacteriën kun je de vijver of het vijverfilter enten met Pond Biotics.

6) De waterwaarden worden regelmatig opgemeten
Groei van zuurstofplanten is het allerbelangrijkste in een nieuwe vijver. De groeicondities voor de zuurstofplanten kun je controleren door regelmatig de GH- en KH-waarde van het vijverwater te meten (druppeltestset) en deze zonodig op het gewenste peil te brengen met GH- Extra en KH-Extra.

 

Bekijk ook:

Nieuwe vijver opstarten

Kwaliteit vijverwater

Waterplanten en zuurstofplanten

Bacteriën vijver en filter

Waterhardheid: GH-Extra / KH-Extra / Mineral Clay

 

 

 

 

lijn

 

 

  Top 3 meest bekeken pagina's
terug naar boven
terug naar menu  

 

 

Onderhoudskalender vijver
 

 

 
   

 

© 2002-2022 Vijverhulp. Niets uit deze website mag zonder schriftelijke toestemming van Vijverhulp worden gekopiëerd, overgenomen of op andere wijze openbaar worden gemaakt.  Vijverhulp, Mineral Clay, GH-Extra, KH-Extra, Pond Biotics, Draadalg-in-één en Zweefalg-in-één zijn geregistreerde merknamen.

Vijverhulp: de snelste weg naar een heldere vijver

Ontwerp & Aanleg vijvers Vijveronderhoud Vijverproblemen oplossen Vijverinrichting Vijverproducten