Vijverhulp: alles over de vijver

 

Groene vijver: helder maken van probleemvijvers en zweefalgen bestrijden

Veel vijvers leveren niet het beoogde resultaat op. De zuurstofplanten groeien slecht of helemaal niet en het water is groen. Dit is natuurlijk erg jammer. Een mooie, heldere vijver met groeiende planten en een zichtbaar onderwaterleven is immers stukken mooier dan een troebele groene vijver. Om nog maar te zwijgen van al het werk en de forse investering die gedaan is bij de aanleg van de vijver. 

Een groene vijver kan met een paar simpele ingrepen vaak omgetoverd worden in een kraakheldere waterpartij. Helaas is niet altijd duidelijk wat je wel en juist niet moet doen. De advisering door tuincentra laat vaak te wensen over. Op deze pagina lees je hoe je een groene troebele probleemvijver kunt redden, met een duidelijk stappenplan.


Voorbeeld van een groene vijver met zweefalgen. Het water is groen en troebel en er is niets te zien van het onderwaterleven in de vijver.

Als een vijver last heeft van zweefalgen, groeien de zuurstofplanten meestal niet meer. Alle voedingszouten en CO2 in het vijverwater worden door de algen gebruikt.

Met de juiste ingrepen kan een groene vijver weer snel helder gemaakt worden.
  Vijver met zweefalgen: het water is groen en troebel

 

Groene vijver: oorzaak

Veroorzaker
De oorzaak van een groene vijver is zweefalg. Dit is een klein, eencellig plantje dat lage eisen stelt aan zijn groei. In vijvers waar de gewone planten niet meer kunnen groeien, voelt zweefalg zich nog prima thuis en kleurt alles troebel groen.

Troebel groen water en slecht groeiende zuurstofplanten betekenen altijd dat de driehoek van helder water ergens verstoord is. In deze driehoek wordt weergegeven, hoe een vijver helder blijft. De afbeelding illustreert dit.

Driehoek van helder vijverwater: zuurstofplanten, mineralen en Co2  

De driehoek van helder water laat zien hoe een vijver helder blijft:

  • Groeiende zuurstofplanten: deze nemen tijdens hun groei voedingsstoffen op uit het water;

  • Voldoende CO2: De planten hebben voor hun groei CO2 nodig;

  • Voldoende mineralen: Mineralen transporteren CO2; zuurstofplanten gebruiken mineralen bovendien als voedingszout.

    Als in een vijver de drie genoemde elementen aanwezig zijn, is het water helder.

Met deze checklist kun je nagaan waar de driehoek van helder water in je vijver verstoord is:

ja
nee
Zuurstofplanten    
   
  • groeien de zuurstofplanten goed?
   
     
Kooldioxide (CO2)    
   
  • is de PH-waarde van de vijver 's ochtends lager dan 7,5?
   
     
Mineralen    
  • is de waterhardheid van de vijver het afgelopen jaar minstens eenmaal op peil gebracht?
   

Als je ergens 'nee' op antwoordt, zit daar een verstoring in de driehoek. Meestal is het echter zo, dat er in een groene vijver meerdere oorzaken voor het probleem zijn. Vijverhulp geeft je daarom een stappenplan, dat je in alle gevallen kunt volgen om je vijver weer helder te krijgen.

 

Groene vijver helder maken: stappenplan

Hieronder volgt een stappenplan, dat je kunt volgen om een groene vijver helder te maken:

Stap 1: verbeter de waterhardheid
Hard water is de allereerste vereiste om een groene vijver helder te maken. In zacht water groeien alleen zweefalgen, geen zuurstofplanten. De waterhardheid van elke vijver loopt terug, omdat invallend regenwater extreem zacht is. In elke vijver moet dus periodiek de hardheid op peil gebracht worden. De waterhardheid geeft aan, hoeveel mineralen er in het vijverwater aanwezig zijn. Deze mineralen vormen voedingszouten voor de zuurstofplanten. Je kunt de hardheid van het vijverwater op peil brengen door de vijver te behandelen met Mineral Clay.

Stap 2: zorg voor voldoende CO2
Groeiende zuurstofplanten zorgen voor helder water. Voor hun groei zijn deze planten afhankelijk van CO2 in het water. Zorg dus voor voldoende CO2 in je vijver. Je kunt dit doen door het plaatsen van een biologisch filter het aanbrengen van bodemsubstraat en te zorgen voor watercirculatie. Eventueel kun je met KH-Extra direct extra CO2 aan de vijver toevoegen.

Stap 3: bestrijd de aanwezige zweefalgen
Volgende stap is het bestrijden van de aanwezige zweefalg in de groene vijver. Vijverhulp heeft hiervoor het Zweefalg-in-één-pakket ontwikkeld, waarmee je de zweefalgen in de vijver doodt en meteen ook de waterhardheid verbetert. Met dit pakket voer je dus ineens de stappen 1 t/m 3 van dit stappenplan uit.

Naast gebruik van het Zweefalg-in-één-pakket kun je ook een UVC-lamp bij de vijver te plaatsen (zie pagina UVC-filters) en drijfplanten aanbrengen. Goede soorten zijn azolla en kikkerbeet. Deze planten nemen veel voedingsstoffen op uit het water en fungeren als voedselconcurrent voor de zweefalgen. Je kunt alle genoemde methodes van algbestrijding gelijktijdig uitvoeren: hoe meer, hoe effectiever en sneller je de zweefalg bestrijdt. Op deze manier kun je een groene vijver helder maken.

Het vijverhulp Zweefalg-in-één-pakket bestaat uit een hardheidsverbeteraar (Mineral Clay) en een vloeibare zweefalgbestrijder. Met dit pakket zet je de eerste stappen om een groene vijver te veranderen in een heldere waterpartij.

Voor meer informatie kun je terecht op onze productpagina.
  Zweefalg-in-één-pakket tegen zweefalgen in de vijver

Stap 4: plaats nieuwe of extra zuurstofplanten
De eerste drie stappen van dit stappenplan kun je direct uitvoeren, met het plaatsen van nieuwe zuurstofplanten moet je wachten tot de groene vijver weer enigszins helder is. Als je namelijk nieuwe zuurstofplanten plaatst voordat de zweefalg verdwenen is, zal er nog te weinig CO2 in het vijverwater zitten om de planten goed te laten groeien (zweefalgen zijn grootverbruikers van CO2).

Als je deze stappen doorlopen hebt, voldoet je vijver weer aan de voorwaarden uit de driehoek van helder water. Door te blijven zorgen voor een goede waterhardheid, voldoende groeiende zuurstofplanten en voldoende productie van CO2 zal je vijver ook helder blíjven. 

Vijver voor behandeling met zweefalg-in-een  

Voorbeeld van een vijver die succesvol behandeld is tegen zweefalgen met het Zweefalg-in-één-pakket.

Op de foto links: groene vijver veroorzaakt door zweefalgen. Op de foto rechts is de vijver helder en is de vijverbodem weer zichtbaar.

Zweefalg-in-één is verkrijgbaar in onze webshop.

  Vijver na gebruik zweefalg-in-een

Een groene vijver voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. De informatie op deze pagina is vooral gericht op het behandelen van vijvers die al last hebben van zweefalg, maar het is natuurlijk ook belangrijk om te weten wat je moet doen om een heldere vijver helder te houden en te voorkomen dat je last krijgt van een groene vijver.

Het manier waarop je een heldere vijver helder kunt houden blijkt ook uit de driehoek van helder water: zorg voor een goede waterhardheid, voldoende CO2 in het vijverwater en een voldoende hoeveelheid zuurstofplanten. 

Door tenminste éénmaal per jaar de waterhardheid op peil te brengen, het filter te behandelen zoals uitgelegd op de pagina filters en de zuurstofplanten op de juiste manier te onderhouden, houd je op een eenvoudige manier een heldere vijver.

 

Bekijk ook:

Middel tegen groene vijver

Stappenplan om groene vijver helder te maken

 

 

 

lijn

 

 

  Top 3 meest bekeken pagina's
terug naar boven
terug naar menu  

 

 

Onderhoudskalender vijver
 

 

 
   

 

© 2002-2022 Vijverhulp. Niets uit deze website mag zonder schriftelijke toestemming van Vijverhulp worden gekopiëerd, overgenomen of op andere wijze openbaar worden gemaakt.  Vijverhulp, Mineral Clay, GH-Extra, KH-Extra, Pond Biotics, Draadalg-in-één en Zweefalg-in-één zijn geregistreerde merknamen.

Vijverhulp: de snelste weg naar een heldere vijver

Ontwerp & Aanleg vijvers Vijveronderhoud Vijverproblemen oplossen Vijverinrichting Vijverproducten