Vijverhulp: alles over de vijver

 

Vijverwater testen met een testset: instructie

Op deze pagina laten we zien hoe je vijverwater kunt testen met een testset. Van elke stap tref je een foto met instructie aan.

Testset voor de vijver: Gh-waarde, KH-waarde en PH-waarde meten  
Een testset bevat een spuitje, testbuisje en drie flesjes testvloeistof. Met deze testset kunnen circa 50x de belangrijkste waterwaarden van het vijverwater getest worden (GH-waarde, KH-waarde en pH-waarde).

 

GH-waarde en KH-waarde vijverwater testen

Hieronder staat beschreven en met foto's geïllustreerd hoe je de GH- en KH-waarde van het vijverwater kunt testen met een testset.

Neem een watermonster van de vijver en doe hiervan precies vijf milliliter in het testbuisje van de testset. Je kunt hiervoor de injectiespuit gebruiken.

 

 

  Testset vullen met vijverwater
Testvloeistog GH-waarde of KH-waarde indruppelen  

De volgende stap is om uit het flesje met testvloeistof (voor GH- of KH-waarde) voorzichtig de vloeistof in het testbuisje te druppelen. Hierbij moet je het aantal druppels tellen.

In eerste instantie zal het vijverwater groen verkleuren door de testvloeistof (bij de KH-test). Blijf druppels toevoegen.

Na een aantal druppels zal de kleur van het vijverwater veranderen van groen in paars (dit wordt omslaan genoemd). Stop nu met druppels toevoegen.

Het aantal druppels dat nodig was om de kleuromslag te bereiken, vormt de GH- of KH-waarde.

Kleuromslag na bijvoorbeeld acht druppels betekent een KH-waarde van acht.

De gebruikte kleuren kunnen verschillen per type testset en per geteste waarde (GH- of KH-waarde).

  Testset vijver: kleuromslag van groen naar paars

 

pH-waarde vijverwater testen

Hieronder staat beschreven en met foto's geïllustreerd hoe je de pH-waarde van het vijverwater kunt testen met een testset.

Buisje testset vullen met vijverwater  
Neem een watermonster van de vijver en doe hiervan precies vijf milliliter in het testbuisje van de testset. Je kunt hiervoor de injectiespuit gebruiken.
Voeg precies vijf druppels van de testvloeistof voor de pH-waarde toe aan het testbuisje met water. Het vijverwater verandert hierdoor van kleur.
  PH-waarde vijver testen met testset
PH-waarde vijverwater testen: kleur vergelijken met kleurschaal  
Vergelijk de kleur van het vijverwater met de kleurschaal op de testset. In de kleur die het beste overeenkomt, staat de PH-waarde vermeld. Op de foto is de gemeten pH-waarde zeven en een half.

 

Bekijk ook:

 

 

 

 

lijn

 

 

  Top 3 meest bekeken pagina's
terug naar boven
terug naar menu  

 

 

Onderhoudskalender vijver
 

 

 
   

 

© 2002-2021 Vijverhulp. Niets uit deze website mag zonder schriftelijke toestemming van Vijverhulp worden gekopiëerd, overgenomen of op andere wijze openbaar worden gemaakt.  Vijverhulp, Mineral Clay, GH-Extra, KH-Extra, Pond Biotics, Draadalg-in-één en Zweefalg-in-één zijn geregistreerde merknamen.

Vijverhulp: de snelste weg naar een heldere vijver

Ontwerp & Aanleg vijvers Vijveronderhoud Vijverproblemen oplossen Vijverinrichting Vijverproducten