Vijverhulp: alles over de vijver

 

Vijverontwerp: voorbeeld van een vijver

Op deze pagina vind je een volledig vijverontwerp van een formele, strakke vijver. Het ontwerp bestaat uit een totaalplattegrond, een dwarsprofiel en een beplantingsplan. De vijver in het ontwerp heeft een formaat van circa 4 x 4 meter en een inhoud van circa 18.000 liter, maar door de schaal aan te passen kan dit ontwerp ook gebruikt worden om een kleinere versie van deze vijver aan te leggen.

Vijverontwerp: plattegrond

Vijverontwerp voorbeeld: plattegrond vijver  

Op deze plattegrond wordt de plaats van de vijver in de tuin zichtbaar gemaakt. Er is al rekening gehouden met een pomp en filter.

Dit ontwerp toont een strakke, formele vijver. Als randafwerking worden stenen van 50 x 50 cm gebruikt, die een stukje over de vijverrand heensteken.

In het ontwerp is de positie van het noorden en zuiden af te lezen. Dit is belangrijk in verband met de minimaal benodigde hoeveelheid zon voor de vijver.

 

 

Vijverontwerp: dwarsprofiel

Vijverontwerp voorbeeld: dwarsporfiel vijver  

In het dwarsprofiel wordt de diepte van de vijver zichtbaar gemaakt. De letters A, B, C en D staan ook vermeld op de plattegrond van de vijver.

Deze vijver is voor de helft 50cm diep en voor de andere helft 90cm. Dit maakt het mogelijk om zowel de zuurstofplanten als de lelie-achtigen op de juiste diepte te plaatsen.

In het dwarsprofiel is ook de zandbedding (10 cm wit zand) en het gebruikte foliemateriaal aangegeven (PVC-folie van 1mm dik).

Vijverontwerp: beplantingsplan

Voorbeeld vijverontwerp: beplantingsplan vijver  

In het beplantingsplan staat aangegeven, welke planten waar in de vijver komen.

In dit ontwerp is gekozen voor één waterlelie en diverse soorten zuurstofplanten. Daarnaast worden er in deze vijver drijfplanten aangebracht.

De zuurstofplanten groeien het beste op een diepte van 50cm, de waterlelie kan het beste in het diepste deel van de vijver staan (90cm).

 

Vijverontwerp: resultaat

Op deze foto is het resultaat van bovenstaand ontwerp te zien. De vijver is hierbij in een kleiner formaat uitgevoerd.

Met een goed vijverontwerp worden ontwerpfouten voorkomen. De kans op een mooie, heldere vijver wordt daardoor een stuk groter.

 

  Vijverontwerp: resultaat

 

Bekijk ook:

Vijver ontwerpen

Vijver aanleggen

Nieuwe vijver opstarten

Beplantingsplan vijver

 

 

 

 

 

lijn

 

 

  Top 3 meest bekeken pagina's
terug naar boven
terug naar menu  

 

 

Onderhoudskalender vijver
 

 

 
   

 

© 2002-2023 Vijverhulp. Niets uit deze website mag zonder schriftelijke toestemming van Vijverhulp worden gekopiëerd, overgenomen of op andere wijze openbaar worden gemaakt.  Vijverhulp, Mineral Clay, GH-Extra, KH-Extra, Pond Biotics, Draadalg-in-één en Zweefalg-in-één zijn geregistreerde merknamen.

Vijverhulp: de snelste weg naar een heldere vijver

Ontwerp & Aanleg vijvers Vijveronderhoud Vijverproblemen oplossen Vijverinrichting Vijverproducten