Vijverhulp: alles over de vijver

 

 

Gezond houden van vissen in de vijver


Niemand zit te wachten op zieke vissen. Enkele tips om vissen in de vijver gezond te houden:

-Zorg voor water van goede kwaliteit. Gezond, hard vijverwater heeft een vrij constante zuurgraad (PH-waarde), waardoor vissen minder gevoelig zijn voor parasieten, schimmels en andere infecties. Lees hierover meer op de pagina’s waterwaarden en Mineral Clay.

-Zorg voor genoeg groeiende zuurstofplanten. Vissen hebben net als andere dieren zuurstof nodig en zijn hiervoor afhankelijk van de zuurstofplanten. Als de zuurstofplanten niet goed groeien, neem dan maatregelen en plaats tijdelijk een beluchtingsset in de vijver.

-Zorg dat er niet teveel vissen in de vijver komen. Teveel vissen leidt op den duur bijna altijd tot massale infectie en vissterfte.

-Zet zieke vissen zo snel mogelijk in een aparte bak. Hiermee voorkom je, dat de gezonde exemplaren ook ziek worden. 

Behandeling van zieke vissen 
Als de vissen toch ziek worden, kun je overwegen om een medicijn toe te dienen. Bedenk hierbij, dat medicijnen duur zijn en lang niet altijd voorkomen dat de vis toch doodgaat. Zeker bij wat kleinere exemplaren is behandeling meestal zinloos.

Als je een vis wilt behandelen, moet je hem in een aparte bak doen (quarantaine). De medicijnen, die je aan het water toe moet voegen, bevatten namelijk bacteriedodende middelen. Dit is natuurlijk goed voor de zieke vis, maar funest voor de bacteriën in het filter en de vijver. Bovendien werken geneesmiddelen veel effectiever als je ze toepast in een kleinere waterhoeveelheid.

Bij tuincentra zijn middelen tegen diverse aandoeningen te koop.

Overzicht van visziekten  

Een overzicht van de meest voorkomende aandoeningen bij vissen. Infecties kunnen behandeld worden met speciale geneesmiddelen, maar voorkomen is betere dan genezen.

Let daarom op het volgende:
-zet niet teveel vissen in de vijver
-zorg voor goede waterkwaliteit
-vervoer vissen na aankoop voorzichtig
-zorg voor voldoende zuurstofplanten

Zet vissen, die toch ziek worden, zo snel mogelijk in een aparte bak (quarantaine). Dit voorkomt aansteken van de andere vissen en maakt een eventueel medicijn effectiever.

pagina 1 - pagina 2

Direct nalopen: checklist vijvervissen

 

 

 

 

 

 

 

lijn

 

 

  Top 3 meest bekeken pagina's
terug naar boven
terug naar menu  

 

 

Onderhoudskalender vijver
 

 

 
   

 

© 2002-2018 Vijverhulp. Niets uit deze website mag zonder schriftelijke toestemming van Vijverhulp worden gekopiëerd, overgenomen of op andere wijze openbaar worden gemaakt.  Vijverhulp, Mineral Clay, GH-Extra, KH-Extra, Pond Biotics, Draadalg-in-één en Zweefalg-in-één zijn geregistreerde merknamen.

Vijverhulp: de snelste weg naar een heldere vijver

Ontwerp & Aanleg vijvers Vijveronderhoud Vijverproblemen oplossen Vijverinrichting Vijverproducten