Vijverhulp: alles over de vijver

 

Waterplanten in de vijver: fotogalerij

Op deze pagina staat een aantal afbeeldingen van de verschillende soorten waterplanten in de vijver: zuurstofplanten, drijfplanten, moerasplanten en lelie-achtigen.

Zuurstofplanten

Glanzend Fonteinkruid in vijver  
Glanzend Fonteinkruid (Potamogeton lucens) is een geschikte zuurstofplant. Het is een minder snelle groeier dan bijvoorbeeld waterpest (Elodea canadensis). Dit komt, doordat Glanzend Fonteinkruid als één van de weinige zuurstofplanten een wortelstok vormt.

Om een heldere vijver te krijgen en te houden, moet er veel beplanting aanwezig zijn. Van bovenaf gezien, moet de vijver voor minstens de helft begroeid zijn. De vijver op de foto voldoet daar ruimschoots aan en is dan ook glashelder.

Op de afbeelding zijn Glanzend Fonteinkruid (Potamogeton lucens) en Aarvederkruid (Myriophyllum spicatum) te zien.

  Zuurstofplanten in de vijver
Waterpest: goede zuurstofplant voor de vijver  
Waterpest (Elodea canadensis) groeit in de meeste vijvers goed. Er bestaan verschillende soorten, waarbij de dikte van de stengels het onderscheidende kenmerk is.

 

Lelie-achtigen

De waterlelie (Nymphae) is de bekendste van de lelie-achtigen. De plant vormt een groot wortelstelsel. Om hieraan genoeg ruimte te geven, is een grote plantmand nodig. Op de foto is een jonge waterlelie in een veilingkrat gezet.

Een waterleliestek, zoals die bij tuincentra verkocht worden, zal de eerste jaren vooral een wortelstelsel vormen. Het aantal bladeren en bloemen is daarom in het begin beperkt.

Een jonge waterlelie kan het beste niet al te diep in de vijver gezet worden.

  Waterlelie in grote plantmand in de vijver

 

Drijfplanten

Drijfplant voor de vijver: kikkerbeet  

Kikkerbeet (Hydrocharis morsus-ranae) is een winterharde drijfplant. Drijfplanten nemen met hun in het water hangende worteltjes veel voedingsstoffen op uit de vijver. Dit zorgt mede voor helder vijverwater.

 

 

Moerasplanten

Snoekkruid (Pontederia cordata) is een flinke moerasplant. Deze plant kan gebruikt worden om de rand van een natuurlijke vijver mooi af te werken. De plant wordt circa 60 centimeter hoog. De wortels van deze plant moeten in het water staan, de stengels en bladeren erboven.
  Snoekkruid: moerasplant voor de vijver
Gele lis: moerasplant  

De Gele Lis (Iris pseudacorus) is een andere bekende moerasplant, die ook in het wild veel voorkomt. Deze plant kan tot een meter hoog worden.

De Gele Lis wordt ook veel toegepast in helofytenfilters, omdat de plant veel voedingsstoffen uit het vijverwater opneemt.

 

Bekijk ook:

Onderhoud waterplanten

Checklist waterplanten en zuurstofplanten

Draadalgen bestrijden

Groei van zuurstofplanten verbeteren

 

 

 

lijn

 

 

  Top 3 meest bekeken pagina's
terug naar boven
terug naar menu  

 

 

Onderhoudskalender vijver
 

 

 
   

 

© 2002-2024 Vijverhulp. Niets uit deze website mag zonder schriftelijke toestemming van Vijverhulp worden gekopiëerd, overgenomen of op andere wijze openbaar worden gemaakt.  Vijverhulp, Mineral Clay, GH-Extra, KH-Extra, Pond Biotics, Draadalg-in-één en Zweefalg-in-één zijn geregistreerde merknamen.

Vijverhulp: de snelste weg naar een heldere vijver

Ontwerp & Aanleg vijvers Vijveronderhoud Vijverproblemen oplossen Vijverinrichting Vijverproducten