Vijverhulp: alles over de vijver

 

VIJVERWATER: WAARDOOR VERSLECHTERT DE KWALITEIT?

Waterkwaliteit vijver

Met waterkwaliteit van de vijver wordt meestal de waterhardheid bedoeld. De waterhardheid geeft aan, hoeveel mineralen er in het vijverwater opgelost zijn. Deze mineralen dienen als voedingsstoffen voor de zuurstofplanten en worden ook wel aangeduid als voedingszouten. Bij het opstarten van de vijver is het natuurlijk belangrijk te zorgen voor een goede waterhardheid. Wanneer de waterhardheid te laag zou zijn, zouden de zuurstofplanten van het begin af aan niet goed groeien en zou de vijver al snel last krijgen van alggroei.

Helder vijverwater bevat veel mineralen. Deze vormen de voedingszouten voor de zuurstofplanten in de vijver. De waterhardheid van de vijver moet regelmatig gecontroleerd en op peil gebracht worden.
 
Heldere vijver door hard vijverwater

Waterhardheid vijver loopt terug

Zorgen voor een goede waterhardheid bij de start is echter niet genoeg. In de praktijk blijkt dat de hardheid van een vijver langzaam terugloopt. Hierdoor komt het regelmatig voor, dat een vijver die het lange tijd probleemloos doet, plotseling problemen krijgt. De waterhardheid is dan in de loop van de tijd te laag geworden.

Voor het geleidelijk dalen van de waterhardheid zijn twee hoofdoorzaken aan te wijzen:

Neerslag
Jaarlijks valt er in Nederland en België zo’n 80 cm neerslag (regen, sneeuw, hagel).Deze neerslag bestaat uit zacht water en mengt zich met het water in de vijver. De gemiddelde hardheid wordt hierdoor steeds lager. De waterkwaliteit loopt hierdoor terug.

Plantengroei
Een tweede oorzaak van het teruglopen van de waterhardheid is de plantengroei in de vijver. Het lijkt tegenstrijdig, maar juist snelle groei van zuurstofplanten leidt tot teruglopende waterhardheid. De zuurstofplanten nemen voor hun groei minerale stoffen op uit het vijverwater en slaan deze op in hun bladgroen. Wanneer de planten gesnoeid worden, verdwijnt met het groenafval ook een deel van de mineralen die eerst in de vijver zaten.

Meten van de waterhardheid

Het goed in de gaten houden van de waterhardheid is van groot belang. Door tijdig te zien dat de waterhardheid te laag dreigt te worden, is er nog genoeg tijd om actie te ondernemen en de waterhardheid van de vijver weer te verhogen.

De waterhardheid wordt gemeten met twee waarden: de GH-waarde en de KH-waarde.

GH-waarde
De GH-waarde geeft aan, hoeveel mineralen er in totaal in het water opgelost zijn. Een goede GH-waarde voor de vijver ligt tussen de 7 en 13.

KH-waarde
De KH-waarde meet de hoeveelheid mineralen die een verbinding zijn aangegaan met koolzuur (CO2) in het vijverwater. Koolzuur is een andere belangrijke voedingsbron voor zuurstofplanten. Een goede KH-waarde ligt eveneens tussen de 7 en 13.

Met een druppeltestset kunnen de GH- en KH-waarde van het vijverwater gemeten worden. Dit werkt als volgt: in een testbekertje wordt precies 5cc vijverwater gedaan. Vervolgens wordt in dit bekertje een  speciale testvloeistof met kleurstof  gedruppeld, net zolang totdat de kleur van het vijverwater verandert (omslaat). Het aantal toegevoegde druppeltjes geeft de GH- of KH-waarde aan.

Testset voor vijverwater
 
Met een druppeltestset kunnen de belangrijkste waterwaarden circa 50 keer gecontroleerd worden.

Verhogen van de waterhardheid

Als het nodig is de waterhardheid te verhogen, kan dit met verschillende middelen. Middelen die snel werken zijn GH-Extra en KH-Extra. Hiermee wordt direct de GH- en KH-waarde van de vijver direct. Een ander product is Mineral Clay. Dit is een langzaam werkende product, dat een halfjaar lang de waterhardheid op het juiste niveau houdt. Een vijver die tweemaal per jaar met Mineral Clay behandeld wordt, heeft geen andere producten nodig om de hardheid te verhogen.

Bekijk ook:

Vijverwater testen

Onderhoud waterplanten & zuurstofplanten

Onderhoud aan vijverwater

Algen bestrijden

Groei van zuurstofplanten verbeteren

 

 

 

 

lijn

 

 

  Top 3 meest bekeken pagina's
terug naar boven
terug naar menu  

 

 

Onderhoudskalender vijver
 

 

 
   

 

© 2002-2024 Vijverhulp. Niets uit deze website mag zonder schriftelijke toestemming van Vijverhulp worden gekopiëerd, overgenomen of op andere wijze openbaar worden gemaakt.  Vijverhulp, Mineral Clay, GH-Extra, KH-Extra, Pond Biotics, Draadalg-in-één en Zweefalg-in-één zijn geregistreerde merknamen.

Vijverhulp: de snelste weg naar een heldere vijver

Ontwerp & Aanleg vijvers Vijveronderhoud Vijverproblemen oplossen Vijverinrichting Vijverproducten