Vijverhulp: alles over de vijver

 

Onderhoud aan de vijver in het najaar: september, oktober en november

Het najaar vormt de overgang van de drukste periode in de vijver -de zomer- naar de periode waarin het leven in de vijver juist vrijwel stilligt, de winter. September kan hierbij, ook voor de vijver, echt nog een zomermaand zijn, terwijl het eind november al kan vriezen. Onderhoud aan de vijver in het najaar is er vooral op gericht, ervoor te zorgen dat de vijver gezond en goed de winter ingaat. Hiermee leg je eigenlijk al de basis voor een mooie vijver in het volgend voorjaar.

Hieronder lees je per maand, wat het onderhoud aan de vijver in het najaar precies inhoudt.

onderhoud vijver najaar september-oktober-november  
Onderhoud aan de vijver in het najaar is belangrijk. Je zorgt er hiermee voor, dat de vijver goed de winterperiode ingaat. Dit is van belang voor de vissen, de zuurstofplanten en de andere waterplanten.

 

Onderhoud aan de vijver in september

September kan, zoals gezegd, nog een echte zomermaand zijn. Dit zie je terug in het onderhoud aan de vijver in deze maand. Een aantal onderhoudswerkzaamheden uit de zomerperiode kun je ook in september nog uitvoeren.

Zuurstofplanten snoeien

In september kun je de zuurstofplanten in de vijver nog een keer terugsnoeien. Houd hierbij aan, dat je de planten tot circa 15-20 cm onder het wateroppervlak afknipt. Door dit onderhoud blijf je de plantengroei stimuleren. Een gezonde groei van zuurstofplanten houdt de vijver helder en voorkomt de groei van draadalgen en zweefalgen in de vijver.

Waterhardheid op peil brengen

Aan het eind van het groeiseizoen is de waterhardheid van het vijverwater meestal lager geworden. De oorzaken hiervan zijn invallend regenwater tijdens de zomermaanden en de opname van minerale stoffen uit het vijverwater door de zuurstofplanten. Ook in het najaar en de winter zal er weer de nodige neerslag in de vijver terechtkomen. Een belangrijk onderdeel van onderhoud aan de vijver in het najaar is daarom, het flink verhogen van de waterhardheid. Hiermee zorg je ervoor, dat de waterhardheid tot aan het volgend voorjaar niet te laag wordt voor de groei van zuurstofplanten.

Je kunt de waterhardheid van de vijver in het najaar verhogen met Mineral Clay. Dit is een langdurig werkend middel, waarmee je zorgt voor een voldoende hoge waterhardheid in de vijver tijdens de winterperiode.

Voeren van de vissen

Het voeren van de vissen kun je in de loop van september geleidelijk gaan verminderen. Door de dalende watertemperatuur gaat de stofwisseling van de vissen in de vijver naar een lager niveau. Je kunt de vissen in september eventueel een eiwitrijk voer geven. Hiermee zorg je er namelijk voor, dat ze gezond de winter ingaan. Gevriesdroogde watervlooien zijn een voorbeeld van eiwitrijk visvoer.

In september kun je het voeren van de vissen in de vijver langzaam gaan verminderen. Je kunt de vissen in deze periode een voer met extra eiwitten geven.
  vissen-in-de-vijver

 

 

Onderhoud aan de vijver in oktober

In de maand oktober begint het blad van de bomen te vallen. In de vijver vallende herfstbladeren zijn erg slecht voor de vijver. Na verloop van jaren vormen ingewaaide bladeren op de vijverbodem een dikke, modderachtige laag. Deze laag maakt het vijverwater erg voedselrijk. Vanaf een bepaald punt kunnen de zuurstofplanten in de vijver deze voedingsstoffen niet meer allemaal opnemen uit het vijverwater. De vijver krijgt dan onherroepelijk last van groei van algen. Dit kunnen draadalgen of zweefalgen zijn.

Bladeren uit de vijver houden

Bladeren uit de vijver houden is een zeer belangrijk onderdeel van het onderhoud aan de vijver in de herfst. Je kunt hiervoor het best een net met kleine mazen over de vijver spannen. Heel geschikt en voordelig zijn de groene netten die ook gebruikt worden om fruitbomen te beschermen tegen vogels.

Je kunt zo’n net tot in het voorjaar over de vijver laten zitten. Het is namelijk ook zeer geschikt om een reiger uit de vijver te houden.

Dit moet je met goed onderhoud in het najaar zien te voorkomen: herfstbladeren in de vijver. De bladeren vergaan in het vijverwater en vormen een dikke, voedselrijke modderlaag op de vijverbodem. Dit is de oorzaak van allerlei vijverproblemen.

Door een net over de vijver te spannen in het najaar houd je bladeren eenvoudig uit de vijver.

  bladeren in vijver voorkomen

 

Waterhardheid verhogen

Oktober is een geschikte maand om de waterhardheid van de vijver nog een keer te verhogen, voorafgaand aan de winterperiode. Kies in het najaar altijd voor een langdurig werkende waterhardheidsverbeteraar. Poedervormige producten hebben namelijk een te korte werkingsduur om de winterperiode te overbruggen. Mineral Clay heeft een werking van circa zes maanden en is daarom geschikt om te gebruiken bij het uitvoeren van dit onderhoud aan de vijver in oktober.

Draadalgen bestrijden

Draadalgen in de vijver groeien langer door dan de zuurstofplanten. Draadalgen zijn simpelere organismen en kunnen mede daarom ook bij lagere watertemperaturen nog relatief lang doorgroeien. In het voorjaar begint hun groei daarom ook weer eerder dan de groei van de zuurstofplanten. Wanneer je dit niet in de gaten hebt, kun je daardoor in het vroege voorjaar direct te maken krijgen met enorme groei van draadalgen in de vijver. Probeer daarom bij het onderhoud van de vijver in oktober nog een keer de draadalgen te bestrijden. Met Draadalg-in-één bestrijd je draadalgen en algsporen én je verhoogt meteen de waterhardheid van de vijver. Dit product is daarom zeer geschikt voor onderhoud van de vijver in het najaar.

draadalgen bestrijden herfst en winter  

Draadalgen in de vijver kun je het best in het najaar nog een keer bestrijden. Hiermee voorkom je, dat de vijver in het voorjaar al heel vroeg veel last heeft van de groei van draadalg.

Met Draadalg-in-één bestrijd je draadalgen in de vijver en je verhoogt meteen de hardheid van het vijverwater.

 

 

Onderhoud aan de vijver in november


In de loop van de maand november daalt de watertemperatuur van de vijver doorgaans tot onder de tien graden. Dit is ook het moment, waarop de vijver in winterrust komt. Hieronder lees je, uit welke onderdelen onderhoud aan de vijver in november bestaat.

Snoeien moerasplanten, waterlelie en zuurstofplanten

Verwijder van de waterlelie zoveel mogelijk de bladeren en uitgebloeide bloemen. Hiermee voorkom je, dat het vijverwater te voedselrijk wordt door achtergebleven, rottende plantdelen. Ook van de moerasplanten kun je de afgestorven delen wegsnoeien. Zorg dat je de zuurstofplanten tot zo’n 15 cm onder het wateroppervlak hebt teruggesnoeid, voordat de vijver de wintermaanden ingaat.

Uitschakelen vijverpomp, biologisch filter en UVC-filter

Je kunt in november de vijverpomp en filters het best uitschakelen. In de winterperiode kan een draaiende pomp namelijk schade toebrengen aan de vissen en waterplanten. Bij een vijver die in rust is, dus zonder draaiende pomp, vormt zich onderin een waterlaag van vier graden Celsius. In deze waterlaag overleven de vissen en de waterplanten. Wanneer je de pomp aan laat staan, mengt deze laag zich echter voortdurend met kouder water. Hierdoor koelt de vijver te ver af. Vissen en waterplanten kunnen hierdoor verzwakken en doodgaan.

Ook een biologisch filter en UVC-filter kun je uitschakelen vanaf november.

 

Onderhoud aan de vijver in het najaar: tot slot

In het najaar vermindert de aandacht voor de vijver meestal aanzienlijk. Op zich begrijpelijk, maar door het juiste onderhoud aan de vijver in het najaar uit te voeren, zorg je voor een gezonde en probleemloze vijver in het volgend jaar.

Het belangrijkste onderhoud aan de vijver in het najaar bestaat uit:

  • Aanbrengen net tegen bladinval;
  • Verhogen van de waterhardheid;
  • Uitschakelen van pomp en filters.

Lees ook de andere pagina’s van de onderhoudskalender: onderhoud aan de vijver in de lente, onderhoud aan de vijver in de zomer en onderhoud aan de vijver in de winter.

 

 

Bekijk ook:

Onderhoud vijver in de lente: maart, april, mei

Onderhoud vijver in de zomer: juni, juli, augustus

Onderhoud vijver in de winter: december, januari, februari

Waterhardheid van de vijver verhogen

 

 

 

lijn

 

 

  Top 3 meest bekeken pagina's
terug naar boven
terug naar menu  

 

 

Onderhoudskalender vijver
 

 

 
   

 

© 2002-2024 Vijverhulp. Niets uit deze website mag zonder schriftelijke toestemming van Vijverhulp worden gekopiëerd, overgenomen of op andere wijze openbaar worden gemaakt.  Vijverhulp, Mineral Clay, GH-Extra, KH-Extra, Pond Biotics, Draadalg-in-één en Zweefalg-in-één zijn geregistreerde merknamen.

Vijverhulp: de snelste weg naar een heldere vijver

Ontwerp & Aanleg vijvers Vijveronderhoud Vijverproblemen oplossen Vijverinrichting Vijverproducten